"Jedlý" myslíte jako listová zelenina do salátů?
Pokud ano, zadejte do googlu "Laskavec trojbarevný Green Leaf Vegetable", má jej Semo i další... Letos jej chci také zkusit.
Já zkoušel pěstovat spíše z legrace klasický červenolistý amaranth na zrno. Předloni pár rostlinek na okrasu, které se vysemenily a loni se objevily stovky mladých rostlinek. Velice mladé rostlinky byly také jedlé, z trochu vyrostlejších se dal ještě udělat špenát z listů, staré už byly nejedlé. Z těch co jsem nechal dorůst do dospělosti jsem zkusil na podzim ručně vymlátit zrno z klasů. Sice nepotřebujete žádné stroje, zrno se nemusí obrušovat (jako např. proso), ale je to stejně piplačka ručně klásky vyklepávat a pak vyfoukat plevy... Ikdyž amarant roste jako plevel a snese sucho tak výnosy nejsou nijak velké - v podstatě jsem se dostal na ony 0,2 kg/m2 jak je uváděno v literatuře. Stačilo mi to na pár kaší, ale příště si radši amarantové zrno koupím v obchodě...
Ovšem z důvodu vitality, odolnosti vůči suchu a samovysemeňování chci zkusit právě odrůdu popsanou výše, vhodnou jako salátovou zeleninu...