Amarant jedlý



allan - (12) - 211.79 (?) 
16.1.2018 18:13, zobrazeno: 4522x

Ahoj poradíte kde sehnat osivo amarantu jedlého díky

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 211.77 (?), 16.1.2018 19:00

"Jedlý" myslíte jako listová zelenina do salátů?

Pokud ano, zadejte do googlu "Laskavec trojbarevný Green Leaf Vegetable", má jej Semo i další... Letos jej chci také zkusit.

Já zkoušel pěstovat spíše z legrace klasický červenolistý amaranth na zrno. Předloni pár rostlinek na okrasu, které se vysemenily a loni se objevily stovky mladých rostlinek. Velice mladé rostlinky byly také jedlé, z trochu vyrostlejších se dal ještě udělat špenát z listů, staré už byly nejedlé. Z těch co jsem nechal dorůst do dospělosti jsem zkusil na podzim ručně vymlátit zrno z klasů. Sice nepotřebujete žádné stroje, zrno se nemusí obrušovat (jako např. proso), ale je to stejně piplačka ručně klásky vyklepávat a pak vyfoukat plevy... Ikdyž amarant roste jako plevel a snese sucho tak výnosy nejsou nijak velké - v podstatě jsem se dostal na ony 0,2 kg/m2 jak je uváděno v literatuře. Stačilo mi to na pár kaší, ale příště si radši amarantové zrno koupím v obchodě...

Ovšem z důvodu vitality, odolnosti vůči suchu a samovysemeňování chci zkusit právě odrůdu popsanou výše, vhodnou jako salátovou zeleninu...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
allan - (12) - 211.79 (?), 17.1.2018 8:45

To není on těch je v nabídce dost, jedná se o tento druh amarantu vhodný i ke krmení králiku atd.

Amarant
Amarant
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 84.190 (?), 17.1.2018 9:25

Asi před třemi roky jsem měl taky takové choutky.Krmit králíky amarantem.Osivo mi poslal pán z Moravy, udělali jsme sazeničky, lidi chodili a ptali se mě jestli to není marjánka, já odpovídal že né, že to pěstovali indiáni.Králíci o to ani moc nestáli a to je všechno.Než kolem toho skákat 8 měsíců, tak pytel ječmene za 2 stovky je zlatý.Kdybych to chtěl jíst, tak v řetězci nebo ve Zdravé výživě to koupím.Já nechci.

Podobné je to s těmi obřími fazolemi.Dávno, co jsme z toho dělali polévku.Večer se musely namočit, pak vařit v papińáku.Nevidím rozdíl, použít fazolky s plechovky.Je to levné, namočené několik měsíců a ten efekt v žaludku to udělá taky.Mohl bych jmenovat další, co jsem dělal a už nedělám.O tom tato diskuse není.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
allan - (12) - 211.79 (?), 17.1.2018 11:02

Je mi jasné, že to nebude žádná sláva ale když mám kde sázet.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika