Papriko okurku pěstuji již 3 rok. Pokud si zadáte do vyhledávače heslo Ačokča najde zde článek, který vám podrobně popisuje její pěstování se vším všudy. V závěru článku je i její zpracování. Mě se nejlépe osvědčila k nakládánína kyselo jako okurek. Pokud možno je dobré ji s okurky proložit, plody je třeba sklízet pravidleně ve velikosti od 2 do 3 cm dokud nemají vlákna a ztvrdlá semínka, pak je možné je nakádat celé. Větší rozpůlím, vyndám semínka a nakrájím na proužky. Lze k nim přidat nakrájené okurky či papriku a vynikající je, když do salátupřidám houby od hřibů po Václavky, co právě roste, i kousek nakrájené cukety to snese. Zavařuji do menších skleniček, aby se salátek použil na 1-2x. Také je z ní výborná polevka, vaří se jako polevka ze zeleného hrášku. Cibulka na másle či oleji na to malé plody nebo nakrájené proužky Ačokči, osolit, zaprášit hladkou či polohrubou moukou, zalejeme vodou, je možné přidat zelninový vývar nebo Masox, dochutíme pepřem a česnekem. Lze k ní usmažit housku na másle. Pokud někdo drží dietu nebo nechce používat mouku, je možné do polévky na zahuštění nastrohat na jemném struhadle brambor. Prakticky jí můžete přidávat do všech zleninových polévek, do bramboračky, do bramboračky s houbami. Je však třeba ji přidávat později či hlídat, aby se nepřevařila - je brzy uvařená (oproti jiné zelenině). Také je výborná na cibulce s vejcem (chutná trošku jako mladý hrášek).
Když si uděláte Ačokču s vejcem a k tomu Ačokču nakládanou, máte prima Ačokčí večeři. :) Zdenka