Ano, překvapuje mne, kolik odrůd dostává dost protichůdná hodnocení. A napadá mne, tedy kromě různých chuťových preferencí, že ten úspěch či neúspěch je dost závislý na podmínkách. Půdních, klimatických, světelných i na výskytu patogenů a škůdců. A ty se poněkud liší rok od roku. Z toho vyplývá, že pokud jste pěstovali odrůdu jen rok, mohli jste mít smůlu a zrovna vyšla špatně. Naopak to nejspíš neplatí, protože to, co chutná, zůstane v repertoáru. Možná, že zkusit odrůdu jen jeden rok není dost.
Máte nějakou podobnou zkušenost? Jeden rok huj a druhý fuj? Případně i naopak?
Nedávno jsem se dozvěděl, že Stupické je na nějakém americkém seznamu odolných odrůd (ten seznam mám někde uložený). Docela jsem se při tom zasmál, protože podle mé zkušenosti je mezi prvními, které podlehnou hlavně plísni bramborové. A jejich chuť byla skvělá v roce 2018, kdežto předloni těch pár prvních nedosáhlo ani na 4.
Například zde vychvalované Bejbino u mne vzalo opravdu rychle za své při invazi pb. Mám takový pocit, že jsem ho ani nestihl ochutnat. Totéž jsem zažil několikrát s Tornády. Rovněž jsem vyřadil Kumato F2 - také se stalo obětí plísně, a navíc šlo chuťově někam do háje. Pravda, to může být tím, že to není originální sadba.
Docela bych letos rád, kdyby byl rok podobný tomu 2018. Ale to holt závisí na Matce Přírodě. A my musíme vzít to, co ona dá.
Milan HP