Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Jak dlouho pak zůstane tohle "jaderné úložiště" aktivní? Jak dlouho vydrží spóry plísně životaschopné?

Pomohlo by do té sanitární nádoby přidat třeba nehašené vápno (CaO), či jinou látku, která by spóry zneškodnila, ale zároveň neničí půdu a prostředí?

Wikipedie uvádí - v anglické verzi, ne v české, že nepohlavní spóry žijí krátce a že jsou citlivé třeba na mráz. Ovšem pohlavně vytvořené spóry dokáží přežít několik let, i když promrznou. Většina nákaz prý je od nepohlavních spór, takže zahrádkáři pěstují rajčata na stejných záhonech po sobě roky. Prý ale přibývá spór - oni jim tam říkají oospóry, na rozdíl od nepohlavních zoospór - vzniklých pohlavně. Jenže to nelze rozeznat. Vykopáním úložiště na svém pozemku, jinde si netroufnu, vyřadím tu plochu z provozu na léta. A při manipulaci může dojít ke kontaminaci okolní půdy. Naposledy v 2017 jsem měl kliku: oospóry se nevyskytly, protože v následujících letech se mi plíseň vůbec neobjevila.

Tepelnou sterilizací lze prý oospory zničit, je k tomu nutných 50°C po dobu 30 minut. Při hašení vápna tahle teplota rozhodně vzniká a i vydrží požadovaný čas, tedy podle použitého množství a množství vody.

Dává to smysl nebo je to vyložená kravina? Jasně, je to trochu nebezpečné, ale hašené vápno je ekologicky neutrální.

Milan HP

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 15 a číslo 16.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika