Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

F1 hybrid je osivo "první filiální generace", kde vlastnosti všech sourozenců jsou vyrovnané. V tom problém není. Váš problém je, že prošlechtěnost kukuřice je od odrůd striktně krátkodenních až po dlouhodenní. Je jedno, jestli získáte osivo F1 nebo C3, vždy je potřeba, aby byla daná odrůda dlouhodenní.
Dlouhodenní odrůda zahájí po skončení dlouživého růstu vytváření prašníkového (samčího) květu na vrcholu a brzy na to i zálístků s palicemi semenných (samičích) květů. Čím dlouhodennější je, tím více palic stihne vytvořit a tyto se stihnou i opylit.

Krátkodenní odrůda čeká s vytvářením květů na krátký den a tudíž je u nás vhodná pouze k sklizni biomasy pro bioplynové stanice a pro sklizeň na zeleno  (siláž, sušená řezanka,...). Nenaroste nikdy nízká, protože za dlouhého dne nezastavuje dlouživý růst kvůli kvetení.

Protože Polsko (Kanada, Litva, Dánsko,...) je na sever od nás, je tam potřeba prošlechtění kukuřice na dlouhý den větší a tudíž, pokud nakoupíte hybridy F1 cukrové/pukancové kukuřice určené pro polský trh, určite neuděláte chybu.

Další věcí je štěpení do F2 generace. Pokud chcete točit vlastní osivo z rozštěpeného F hybridu, pak je potřeba trochu znalostí štěpných poměrů a logiky výběru linií. Na štěpný pokus je jedno, jestli výsevek vezmete z jedinné rostliny či ze směsi semen všech rostlin F1 generace. Je však potřeba vysít minimálně 32 semen, aby se vám v potomstvu objevil (s pravděpodobností cca 95%) od každé štěpené kombinace alespoň jeden jedinec. Když je takto vysejete, tak si označíte rostlinu, která jako první začne vytvářet palice (F2r), dále která vytvoří nejvíce palic (F2m) a nakonec tu, která nejpozději vytvoří Vrcholové prašníkové květenství (F2p). V dalším roce vysejete 16n zrn z F2r + 16n zrn z F2m + 4n F2p a z této F3 generace vyberete takovou rostlinu, která Vám bude nejvíce vyhovovat. Je pravděpodobné, že takováto rozštěpená linie už bude stálá ve svých vlstnostech, bude mít dostatečný překryv prášení pylu s kvetením palic (absence pylu v konci kvetení se projevuje slepými vrcholy nejmladších palic stejně jako nedostatek Boru ve výživě) a dostatečně brzkým nástupem tvorby palic po letním slunovratu. I přes jistou stálost je potřeba každoročně pro osivo vybírat tu rostlinu, která je nejblíže požadované linii a ostatní sklidit na spotřebu.

SfK.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika