Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Takže k tomu "úletu", jak nazýváte sterilizaci v zavařovacím hrnci.

Provedl jsem pokus, jak jsem slíbil. V zavařovacím hrnci Professor 25l s termostatem a časovačem. Zemina byla v zavařovacích lahvích po okurkách (3 500g), mírně zvlhčená. Lahve byly 3 (víc se jich tam nevejde). V jedné z nich jsem měřil teplotu bimetalovým zavařovacím teploměrem s cca 15 cm dlouhým čidlem, jehož konec se nacházel přibližně ve středu lahve.

Výsledky: 20 minut po dosažení maximální teploty byla teplota půdy kolem 80°C. Po dalších 20 minutách dosáhla 90°C. Nesledoval jsem, zda se vyšplhala ještě výš, ale ještě hodinu po dokončení 120 minutového cyklu a vypnutí hrnce byla stále 90°C. Takže po dobu minimálně 140 minut byla teplota půdy nejméně 90°C (láhve ponechány v horké lázni). Mám za to, že na odstranění běžných baktériálních i houbových infekcí rajčat je to víc než dostatečné. Není to úlet, zemina se prohřeje - což bylo dokázáno. Určitě existují organizmy, které to mohou přežít, ale těch se nebojím. To už je ale o biologii. 

Milan HP

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika