Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Zemina může být "vyžilá" a může hrozit přenos chorob na příští sadbu. S vyčerpáním živin lze zatočit poměrně lehce: smíchat s novou zeminou či kompostem, eventuelně substrátem a přidat nějaké hnojivo v přiměřeném množství. Ovšem doporučoval bych spíš hnojivo umělé, komplexní, protože jsou vyčerpány kromě dusíku i další prvky včetně stopových.

Zbavit se případných chorob snad také lze. Není to však zrovna levná záležitost. Protože mám stejný problém, zkoušel jsem několik metod: vypékání v troubě, jenže to hrozně smrdí (z toho jsem měl málem rozvod). Pak vymražování v mrazicím boxu, to je bez zápachu, ale ta hygiena není úplně nejlepší a nejsem si moc jist spolehlivostí: některé potvory to mohou přežít. A také je to pomalé. Nakonec jsem skončil u sterilizace v zavařovacím hrnci ve velkých sklenicích od okurek. Na nejvyšší teplotu po dobu 2 hodin, ale to může být jen opatrnictví. Dokážu tak sterilizovat asi 12l zeminy na jednu várku. Zápach je minimální.

Problém s nákazami ale je, že se můžou šířit i jinak než zeminou. Nebezpečné mohou být nekvalitní substráty, hnůj (a to i granulovaný), ale třeba i osivo. A spousta chorob se šíří vzduchem, včetně hrozby největší, plísně bramborové. 

Milan HP

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika