Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Pařeniště na zahradě za domem je výborná věc, možná dnes trochu podceňovaná. Řekl bych, že když je dobře obsluhované, tak jsou v něm lepší tepelné podmínky než v těch budkách z polykarbonátu, kterým se říká skleník. Jiné je to, když máte pařeniště půl hodiny a více od domova. Problémem se stane jeho obsluha -  ráno otevřít a navečer zavřít, případně zateplit. A to je můj problém, který se snažím řešit.
Mám pařeniště 2,4 x 1,4 m, částečně zapuštěné do země (část v zemi vyzděná nasucho feolitovými cihlami) nadzemní část ze stavební překližky zateplená polystyrenem 5 cm. V nejvyšším místě je sklo oken 55 cm od povrchu pěstování pěstování v nejnižším 45 cm. Tomu musím přizpůsobit odrůdy pěstovaných rajčat tak, aby v době posledního mrazu nebyly rostliny nalepné na skle, protože by namrzly. Právě dnes jsem udělal první výsevy keříčkových rajčat- Sophie´s choice, Sarayev Shtanbovyi, Sarayev Gruntovyi, Mongolskyi karlik a také Start F1, který se pokusím řezáním udržet jako nízké rajče. S výsadbou do toho pařeniště počítám v poslední dekádě března 2020. Za oknem mně sazenice rostou dobře, bez nějaké péče, ale potřebuji, aby mně v únoru a začátkem března začaly hodně kvést. To pro mne znamená přisvěcování. Budu to řešit tak, že těch cca 9- 11 hodin budou na okně (venkovní světlo) a potom je na těch pět až šest hodin přemístím do boxu, kde je budu přisvětlovat. Mám to vyřešeno tak, že toto přemístění bude trvat tak asi minutu až dvě. Speciální žárovky neřeším, mám doma čtyři LEDky (špatný nákup do lustru), ani nevím jaké mají spektrum. Ale s tím denním by to mohlo stačit.
Teď už jen něco k tomu pařeništi. Hlavní práce jsem dokončil v pátek (viz foto). Zalívání děrovanou hadicí, povrch pokrytý černou tkanou textilií, otvory pro deset rostlin (letos jsem jich tam měl sedmnáct, byla to džungle), rám na chození a přidal jsem tam ještě dva skleněné copility s kompostem, do kterých budu začátkem února vysévat semena kedluben a různých salátů (předpěstování sadby). Pařeniště jsem uzavřel, natáhnu na něj ještě modrou zakrývací plachtu a otevřu je až v tom únoru. Začátkem března ještě zlepším tepelné podmínky tím, že jednoduché sklo oken zdvojím komůrkovým polykarbonátem tl. 4 mm a nainstaluji dva automatické otevírače oken.
Zajímá mne jaké pařeniště a kde je máte (myslím tím z hlediska dostupnosti). Napište něco.
           Vladimír

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 16.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika