Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

31.8.20 Tak je to tady. Tedy ne konec vlády jedné strany, ale masivní nápor plísně bramborové. A žádná záměna. Alternaria tohohle není schopná. 29.8. jsem objevil skvrny na stoncích svých „nepodarků“ a dnes už nebylo co zachraňovat. Blitzkrieg, který nemá obdoby. Ovšem hlavním roznašečem nebyl déšť, ale dva dny velmi větrného, byť suchého, počasí. A následný, docela krátký, déšť pak dodal vláhy. A je vymalováno. Plísňové spóry přišly zřejmě ze severu, tedy ze směru sousedových brambor. Takže mám asi trochu štěstí – jak dlouho vydrží, nevím – protože dvě severní stanoviště jsou na odpis, kdežto ta jižní, ze severu chráněná zdí, jeví jen sporadické zásahy kulkou. Celkem mám rajčata na 4 různých místech a řízky ještě na dvou navíc. Fascinuje mne ale jedna věc: vedle 6 nepodarků mám řízek Mountain Magika. Na něm není vidět vůbec nic. No, možná už to také v sobě má a příznaky se projeví později, ale zatím je čistý. Z druhé strany je pak řízek 100 pudov a ten je téměř kaput. Žádné viditelné příznaky pak nemají všechny 3 plísniodolné odrůdy (13 rostlin : Crimson Crush, Cocktail Crush, Mountain Magic), které jsou na jednom z jižních stanovišť, spolu se 6 keři 4 neodolných odrůd, které ale také nejeví zásadní poškození. Čili je to spíš místem. Odrůdy, které se odporoučely jako první na severu, jsou 100 pudov, Start, Stupické, Tomato/Garden Berry, Tornádo a Jahodo. Helsing Junction Blue a Blue Berry na stejném místě odolávají mnohem lépe. Jak dlouho je otázka. Měděné drátky na severu neměly žádný účinek od okamžiku, kdy nastala intenzivní invaze. A dezinfekce milionu postižených míst už se také nedá ani provádět. Musel to být pěkně kobercový nálet.
Od spáchání sebevraždy mne ale odrazuje fakt, že mám už zavařeno i nasušeno z těch přibližně 75 kilo, která jsem sklidil do dneška (přesné číslo jsem ještě nespočítal). Teď jsem zvědavý na osud svých málo postižených 17 rostlin neodolných odrůd na jihu, chování těch plísniodolných a naději také vkládám do některých řízků (už několik z nich má zralé plody). Asi to všechno bude záležet na vývoji počasí. Může být, že sezóna skončí předčasně a na dozrávání v interiéru nic nezbude. Ale remízu už mám téměř uhranou: předpokládaný výnos z těch 48 rostlin dané skladby odrůd (nepodarky jsem nakonec do statistiky zahrnul) byl cca 160 kg. I za daného stavu věcí stále doufám, že se dostanu na stovku.

Milan HP

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika