Počet vijanů (květních "hroznů") na rostlinu (a vlastně i fazochů - tedy "větví") velmi závisí na okolnostech a záměrech pěstitele. Osobně, přestože je pěstuju dost vysoko (570 mnm), ale protože mám dobrou polohu (až 12 hodin slunce denně) a dobrou půdu, kterou i pravidelně přihnojuji, většinou ponechávám 2 (ale někdy i 3 - podle síly rostliny) fazochy a nechávám jejich vršky růst i kvést dokud to počasí dovolí. Takže na jednom fazochu je až 9 vijanů. Před prvními mrazy pak otrhám zelená rajčata včetně těch nejmenších a nechám je v přiměřené teplotě dozrát. Ze zdravých rajčat mi jich pak kolem 75% dozraje. Letos jsem poslední kousky dojídal 7. března. Byly kyselé, ale plně rajčatové.
Pokud ale zahrádkář chce úrodu sklidit do konce září nebo pokud je půda chudá a klimatické podmínky méně příznivé, jsou doporučení různá: od 5 do 7 (8). Obecně platí, že čím víc vijanů, tím menší (a možná i méně sladké) plody. Což ovšem nemusí být nutně na škodu. Záleží také na množství vody. Určitě je to jiné na jižním Slovensku ve srovnání se severem.
Asi jsem Vám moc nepomohl. Nejlepší bude, když to vyzkoušíte ve svých podmínkách: některé zaštípněte v půli srpna, pak na konci srpna (to je obvyklý termín) a některé prostě nechte. A porovnejte výsledky.
Ať Vám rostou.
Milan HP