Kdesi jsem četl, že za určitých okolností spóry plísně bramborové dokážou přežít zimu. A jedno přísloví praví: "Doufej v to nejlepší, ale připrav se na to nejhorší možné. Takže být vámi, koupím substrát nový. Pokud by to bylo příliš nákladné, sterilizoval bych starý substrát ještě horkem. Celkem nesmradlavá a dost šetrná metoda je ve velikánských zavařovacích sklenicích v sterilizačním hrnci, no prostě jako okurky. Na 80 - 90 stupňů, raději déle než 2 hodiny - substrát se prohřívá hůř než okurky v láku. Přitom se ale nespálí humus ani ostatní živiny jako při pečení v troubě.
Moje zkušenost, sice ne s plísní, ale s jinou nákazou, je dost smutná. Byl jsem příliš líný dodržet základní desinfekční opatření a téměř celá zimní várka odešla do věčných lovišť. Silní jedinci sice přežili, ale rozhodně vypadají jinak, než bych si představoval. Příští sezónu budu desinfikovat a sterilizovat všechno včetně podpěrných tyček.
Milan HP