Já po loňských zkušenostech s vysokými teplotami doporučuji všem, rajčatové rostliny přistínit, alespoň proti polednímu žáru. To, že se rajčata při teplotách nad 35 °C špatně opylují není můj výmysl, ale také jsem to na svých rajčatech pozoroval. Pochopitelně pokud je ve stínu 35 °C tak květ, který je na slunci je vystaven teplotě ještě vyšší. U nás, kde je běžné pěstovat na jeden výhon, nejsou květy proti oslunění nijak chráněny. Všiml jsem si toho na velkých biftecích, kde každý neopylený květ, květenství bolí. U cherry rajčat a normálních rajčat to tak nebolí, protože květů je vždycky dost. Přistínění má také vliv na dozrávání rajčat, dozrávání není tak rychlé a ovoce se tak rychle nevybarvuje, Na některých rajčatech to rychlé vyzrávání je ihned poznat (žlutý límec z nedostatku draslíku) na jincý to poznat není, ale rychle dozrálá rajčata nemají nikdy tu správnou chuť, protože enzymatické procesy, které převádí látky nashromážděné v plodech na kyseliny a cukry nejsou schopny tak rychle všechny změny provést- nestačí rychlému vývoji červeného barviva (lykopenu)- loni byla u mne chuť zvláště českých rajčat v červnu mizerná.
Vladimír