Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Přesně. Na obrázku 3 je vidět stejný problém, který mám já. Když se objeví a je pěkné počasí, vyndám je na sluníčko. Ultrafialové záření rozhodně zpomaluje postup bakteriálních nákaz. Pokud by to slunce bylo mírně odstíněné, bylo by to lepší (třeba řídkou textilií). Domnívám se ale, že i ty části popálené sluncem už bakterie napadla - zdravá tkáň nemá s absorbcí slunečního záření problémy.. Ze zkušenosti soudím, že slunce sice zničí napadenou část, ale zároveň i bakterii, takže se postup zastaví nebo alespoň zpomalí. Loni jsem takto mírně postižené sazeničky i řízky vyhodil do prosluněné zahrady a problém naprosto zmizel. Do listopadu pak neztratily ani list. Letos jsem to udělal také, ale výsledky zatím nemám. Takže nezoufejte, nic nevyhazujte, co nejvíc je otužujte na slunci a sledujte rozsah poškození - ztráta jednoho listu není katastrofická. A možná trochu méně zalévejte - dokud rajče nesvěsí vršek, nemá nedostatek vody. U mne se na balkóně na slunci vzpamatovávají i mnohem hůř postižené rostliny. 

Osobně se chystám ještě zkusit osvětlení UV sterilizační zářivkovou lampou, ale mám strach, že by to nemusely přežít. Hrozně bude záležet na intenzitě a délce osvětlení. A to vůbec nemám vyzkoušené. U vás je rozsah nepatrný, takže si myslím, že to není nutné. Možná na to existuje nějaká chemie, ale to by vám musel poradit někdo jiný, já pěstuju bez postřiků.

Milan HP

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika