Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Katka má problém s dovolenou, která spadá na druhý týden v březnu a také napsala, že měla pozdní úrodu díky stěhování a tudíž výsevu až v dubnu. Dovolená je neproměnná, a tak se ptá, jak zabezpečit sazenice, aby neuschly na 1 týden a také jak nemít račata příliš pozdě. Má tedy dvě možnosti: vysít před dovolenou a zabezpečit před uschnutím anebo po dovolené, tedy až po půlce března. Tak tomu rozumím já.

Radím tedy vysít před dovolenou, začátek března nestačí, protože rostlinky nebudou dost velké na přesazení (záleží i na metodě výsevu). Z toho vyplývá, že výsev je potřeba trochu posunout na konec února a přesadit před dovolenou. A ne jeden den, ale několik, aby byly konsolidované. A pak zalít do podšálků. A užít si lyžovačky bez starostí.

Ta dřívější úroda je nejen bonus, ale i určitá záruka sklizně v případě, že třeba v srpnu přijde plíseň, jako v roce 2017 (přišla šest dnů po tom, co jsem sklidil první rajčeangry). Letošní rok byl v tomhle ohledu výjimečný, ale nelze ho zahrnout do plánování. Není pravděpodobné, že by se opakoval.

Ano, loni v prosinci jsem poprvé začal pěstovat rajčata od semínka a experimentovat v mizerných podmínkách svého bytu. Ale rajčata pěstuju už od dětství. Tím běžným způsobem: nákup či dar sazenic, šup do půdy (po Zmrzlých) a teprve pak péče o ně. Takže nejsem tak úplný zajíc. A ten rok experimentování mne naučil hodně moc. A myslím, že beru v potaz běžnou realitu rodinného domku, který si Katka vymodlila (gratuluju, bez ironie). Riziko, že se sazenice budou lámat, tu samozřejmě je, ale pokud se s ním počítá, dá se dost eliminovat, třeba tím, že bude sazenic o pár procent víc, než je potřeba a také opatrným zacházením. A rady lze přijmout či odvrhnout nebo přizpůsobit. A já jsem si jist, že tohle Katka zvládne s prstem v nosesmiley.

Milan HP

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 19 a číslo 15.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika