Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

8.4.19 Slupnul jsem dalších 8 rajčat (dalších 10 až 12 v různých stádiích červenání) a pochutnal si, ale Mini Kumato bylo jak šťovík. Sadba na zahradu si na chodbě vede slušně, Huevos de Toro už jsou venku na „otužování“, ale jen přes den. Balkonovník nechávám otevřený i přes noc – zatím je i v noci docela teplo.
Tím ale dobré zprávy končí. Uvnitř bytu mi řádí infekce. To nemůže být jen fyziologický problém nedostatku či přebytku čehokoliv. Vlastně se opakuje situace z loňska, ale protože jsem letos pěstoval přes celou zimu, měla a má daleko víc času se rozvinout. Tipuju, že je to infekce bakteriální, i když mne také napadlo, že může pocházet z těch hub, které se přidávají do substrátů jako supresivum nebo mykorhiza. Ale to je asi tak pravděpodobné jako první cena ve Sportce – vždyť je používáme všichni. Plíseň to téměř jistě není. Takže vycházím z velmi pravděpodobné bakteriální nákazy. Jako okamžité opatření uplatním sterilizaci prostorů ultrafialovou zářivkou – samozřejmě bez rostlin. Už ji sháním. Chemii, tedy ani vysíření, nemůžu v bytě použít (kvůli manželce, já bych to za sebe klidně udělalwink), ale balkónovník možná vysířím i dodatečně. Měl jsem to udělat před novou sezónou, ale nějak mi to neseplo. Zakoupil jsem růstový substrát Natura bez supresivních hub, to pro jistotu, jak říkala ta jeptiška, a přesazuji do něj sazenice do zahrady. Vedle toho ale zkouším znovu Forestinu, a ta je supresivní. Huevos de Toro v tom jedou napůl: ale všechny vypadají zdravě a silně, rozdíl nula. Žily totiž celou dobu na chodbě.
A protože plánuju i dopředu, rozhodl jsem se znovu zavést sterilizaci substrátů i směsi půdy. To ale až další sezónu. Teď jen počkám, jak si s tím poradí Matka Příroda. Silní jedinci zatím přežívají a i mírně plodí. Balkonovníci, tedy někteří, viditelně ožívají a snad i ozdravují. Jojo, ne každý pokus musí hned vyjít.

Milan HP

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 11 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika