Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

1.3.19 Už jsem psal o zakoupení rajčat Brioso, Nelinka a Strabena a o získávání čistých semínek pomocí vykvašení. I stalo se, že zůstaly ve vodě poněkud déle než 5 dní (7) a tak jsem si říkal, že už jsou naklíčená, tudíž v háji. Přesto jsem dokončil proces sušení a hned je vyzkoušel v praxi (tentokrát v substrátu v rozmnožovači – propagator). I stal se zázrak: z 16 vysetých Straben a Nelinek mi jich vylezlo 18. (Jasně, byly slepené). Jsou to velmi rychle rostoucí odrůdy, z čehož vyvozuji, že jsou velmi rané a tyčkové. Závěr je, že i po 7 dnech kvašení neztrácí semínka životaschopnost.
Darované řízky MM v arkýřovém jihovýchodním okně bez přisvětlení a bez odražeče (viz výše) si nevedou zrovna na jedničku: jeden úplně zahynul (pravděpodobně ten s popelem ve směsi) a ty ostatní 3 spíš jen přežívají, čekajíce na lepší světlo. Snad se dočkají. Nemám ovšem kontrolu nad jejich zaléváním a péčí o ně.
8 mých rostlin – 6 řízků MM (1 ve 3 vijanech, dva ve 2), 1 řízek Start a 1 semenáček Mini Kumata (ve 3 vijanech) – mají plody. Takže teď jen čekám, kdy začne to první rajčátko zrát.
Rozhodl jsem se některé z těch neplodných (nejspíš včetně Maglia Rosa) vyřadit z chovu a nechat je dožít na chodbě bez přisvětlení. Nutně potřebuji místo na sazenice pro zahradu – chodba nestačí. Plody mají ty, které jsou v lepších světelných podmínkách. Přechod na sněhovou vodu nepřinesl pozorovatelné změny. Pokud zvládnou přežít do půlky března, půjdou do balkonovníku.
Pro příští rok plánuju totální změnu strategie: na každém okně budou jen 4 rostliny ve velkých květnících (12 – 15l), které vyseju už v srpnu. Zkusím ty skleníkové odrůdy (ale nejen ty). Osvětlení bude i ze stran: vytvořím jakýsi růstový stan. Třeba budu mít na Vánoce čerstvá rajčata.wink

Milan HP

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika