Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Evi, pořád mi vrtá hlavou, proč mi upadávají ty listy a Tobě ne. Chápu, že v nižší teplotě rostou pomaleji, i když neosvětlené, takže stíhají vyživovat všechny. Já tu nižší teplotu prostě nemůžu docílit a navíc chci, aby rostly rychleji.

Ale u těch osvětlených na jihozápadním okně ve vyšší teplotě je jasně vidět, že rostou mnohem rychleji, ale ani jim listy nechybí. Dobrá, mají mnohem víc denního přímého světla než u mne na východě či na západě. Ale je to opravdu tak velký rozdíl, když oba přisvětlujeme? Ty moje Maglia Rosy jsou přiměřeně větší (sel jsem o měsíc dřív), mají hrozny květů, ale shazují je v kolínku, ne že zaschnou. Jakoby vědomě, stejně jako ty listy. Prostě jim zastaví přísun živin.

Co dělám špatně? Může tu být rozdíl v umělém osvětlení i počtu rostlin pod jedním světlem. Používáš ty běžné LED růstové červenomodré celospektrální žárovky 50 - 60 W? Kolik na jedno okno a kolik rostlin necháváš na jednom okně? Já tam tedy mám přecpáno (na příští rok plánuju úplně jinou strategii, ale teď už je pozdě). Jak vysoko máš zdroje světla od vrcholků rostlin? Osvětluješ i ze stran?

Pak by mohl být problém v půdě, tedy té mé směsi (teď už je mi jasné, že jsem tam neměl dávat popel, ve kterém je příliš mnoho draslíku, který ovlivňuje příjem vody). Jenže ty listy mi opadávají i u rostlin v čistém růstovém substrátu Floria.

A hnojení. Teď jsem udělal pokus s řízky 1. generace: některé jsem pohnojil hnojem, některé norským ledkem a některé obojím. Všem pak dodávám další prvky buď Sensi Calem nebo Kristalonem na plod a květy. Jeden Mountain Magic s hnojem se opravdu pochlapil, má nejmíň 3 rozvíjející se rajčátka na dvou mnohočetných vijanech a další vijany s puky. A to ani není přímo pod zdrojem světla. U ostatních se nedá rozeznat téměř žádný rozdíl: sice některé kvetou v malých vijanech, ale nic nenaznačuje, že by se rozvíjely plody. Foukám jako divý, což loni perfektně stačilo k opylení.

Prostě v tom nejsem schopen vidět nějaký systém nebo logiku, a tak nevím, co udělat, abych jim pomohl k lepší prosperitě. Ono to možná nakonec dopadne díky Matce Přírodě všechno dobře jako loni, ale mne trochu štve, že nebudu vědět proč a čeho se vyvarovat.indecision

Milan

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 12 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika