Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

26.12.18 Vánoce přinesly i ztráty na životech. Zahynul další řízek první generace (celkový počet klesl na 16), viditelně nezakořenil dostatečně úspěšně, takže ač ještě zoufale bojoval, vyřadil jsem ho z chovu. Rovněž jeden MM řízek druhé generace si nevedl vůbec dobře, takže ho stihl podobný osud. A překvapivě jsem přišel i o dvě mrňavé (děložní lístky) sazenice Huevos de Toro během jednoho dne. Tam jsou podezřelí dva: přelití (míň) a spálení LED růstovým světlem, protože jsem všechny sazeničky dal příliš blízko ke zdroji. Substrát Gramoflor je mimo podezření, protože byl ze stejného pytle jako u ostatních rostlin. Ty dvě měly asi smůlu, že na ně dopadal přímý paprsek z diody (nebyly vedle sebe). Takže jsem je všechny okamžitě přesunul pod bílý plošně zářící reflektor a zbylý HdT si vede dobře, stejně jako ostatní přeživší. Znovu se naskýtá otázka, zda by ty růstové LED žárovky neměly mít nějakou rozptylovací čočku. Rozhodně je u nich třeba pečlivě hlídat vzdálenost.
Beru ale ztráty úplně jinak než na jaře: vlastně se Matka Příroda stará o udržení počtu mých svěřenců v rozumných mezích. Strategie nadbytečnosti, kterou jsem také okoukal od ní, se ztrátami přímo počítá.
Salátek byl, dokonce včera i předevčírem. Takové rajčatové „hody“. Podle nestranných ochutnavačů byl výborný, já říkám jenom, že na tu pokročilou dobu byl velmi dobrý. Rajčata, jarní cibulka, saturejka jako koření, 4 g cukru na cca 400 g rajčat, sůl, řecký olivový olej (nešetřit!) a čerstvě vylisovaná citronová šťáva. A moje vlastní rajčata se stala i vánočním darem.
Sazenice seté 6. a 8.10. už vzrůstem dohánějí řízky druhé generace. Překvapivě dobře si vede Maglia Rosa, která už dohnala a možná malinko předehnala Stupičáky. Je pomalu čas je přesadit do finálních květináčů. Jenže je příliš brzo na balkonovník (vytápění by stálo majlant), a tak nastává problém s místem. Ostatně jako vždycky. Ale to se nějak vyřeší. Důležité je, že teď už se budou světelné podmínky zlepšovat.

Milan HP

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 15 a číslo 16.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika