Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

V průběhu přípravy sezóny 2019 jsem některým z vás poslal semena velkých biftekových rajčat (a také velkých ve tvaru srdce). Jejich pěstování se trochu liší než pěstování malých rajčat a tak bych chtěl upozornit na některé zásady, které pomohou (dle mých zkušeností) k tomu aby toto pěstování bylo pokud možno úspěšné.

1.Pochopitelně tento typ rajčat je daleko více náchylný na suchou hnilobu květního konce způsobenou relativním nedostatkem vápníku než běžná rajčata. Žádný návod jak se tomuto stoprocentně vyhnout neexistuje, jen je třeba, aby výživa byla vyrovnaná, ne moc dusíku, dostatek vápníku v půdě a hlavně dostatečná zálivka. Někdy se doporučuje postřik na list buď Wuxalem nebo ledkem vápenatým. Že by to stoprocentně fungovalo, není ověřeno, já jsem loni stříkal a nějakou tu hnilobu jsem stejně měl (asi teplé a suché počasí a nedostatečná zálivka). Dost často se doporučuje jen otrhat ty napadené plody (nic z nich stejně nebude), rostlina zesílí a další plody často už touto chorobou netrpí. Proto je třeba nasazené plody sledovat, a jakmile se na vrcholku plodu objeví černá skvrna tak tento plod bez milosti odstranit. Lze to pozorovat už na plodech velikosti třešně.  Zespodu moc není vidět, tak by to chtělo nějaké zrcátko.

2. S výsadbou těchto rajčat moc nespěchat (jistě ne před 15. květnem), protože když jsou při kvetení několik dní nízké teploty, tak se na rajčatech tvoří tzv. Catface (kočičí tvář) a rajčata jsou více či méně zdeformovaná, nehezká a jejich část je na vyhození. Přitom rajčata nemusí být ještě vysazená přímo na záhon, stačí necitlivé otužování.

3. Je třeba sledovat kvetení, zejména první květenství, kde se může vyskytnout tzv. megabloom, to je nezvykle velký květ, který má dva, tři nebo i více slepených pestíků. Tyto megabloomy je třeba vyštípnout, protože by z nich vznikla velká nehezká rajčata (z těchto megabloomů jsou ty rekordně velká rajčata), velká jejich část by byla nepoživatelná ale hlavně veškerá energie rostliny by šla do tohoto rajčete a žádná jiná rajčata by se už do konce sezóny nemusela sklidit.

4. Tato rajčata mají často v prvním květenství nesazeno pět a více květů. Když je všechny necháte, tak se na prvním vijanu vyvine více jak 1- 1,5  kg rajčat, ale současně se zbrzdí další růst rostliny a tato rajčata mohou také být poslední, které sklidíte. U velkých rajčat (velikost okolo 400 g doporučuji ponechat maximálně tři opylené květy, ostatní vyštípnout. Realizovat při velikost plodu jako v bodě 1) a dávat pozor, abychom nevyštípli zdravé plody a nenechali na rostlině plody se známkami suché hniloby květního konce.

5. Na vývoji plodů a jejich zrání se nejvíc podílejí listy pod květenstvím. Proto poslední zálistek pod květenstvím nevyštipuji celý, ale ponechám dva listy a zálistek za druhým listem zaštípnu. Tím se docílí, že na vývoji květenství se podílí místo třech pět listů. Je pravdou, že v průběhu sezóny se za každým z těchto dvou listů mohou objevit druhotné zálistky, které je nutno vylomit. Je třeba to trochu sledovat.

To je vše co jsem chtěl napsat. Přeji vám úspěšnou sezónu s těmito krásnými rajčaty.

           Vladimír

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika