Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Opravdu impozantní seznam odrůd. Před stejným problémem jsem stál v roce 2015. Řešil sem to tak, že jsem vysadil cca 80 odrůd rajčat, celkem něco přes dvě stě rostlin. Dnes už vím, že jsem to přehnal, práce s tím bylo jako na kostele a přitom jsem všechny ty odrůdy nedokázal vzájemně porovnat. Dokonce si myslím, že jsem ani některé neochutnal a dal jsem je hned synovi, který si pravidelně chodil pro rajčata. Prostě jsem to nezvládl, ale přesto jsem řadu rajčat vyřadil a asi je už nikdy pěstovat nebudu (přitom jeden rok pěstování neznamená, že to rajče je špatné). Vlastně se nic neděje, vždyť na světě je známo více jak čtyři tisíce nehybridních odrůd rajčat, což není v silách nikoho z nás je vyzkoušet. A k tomu každý rok přibývají stovky hybridů.
Některé z těch odrůd co uvádíte jsem pěstoval, některé ještě stále pěstuji, některé jsem vyřadil a už nikdy je nebudu pěstovat. Pro vyřazení většinou nebyl nespokojenost s chutí, mně vlastně chutnají skoro všechna rajčata. Nebudu Vám radit které odrůdy máte v sezóně 2019, stejně možná zkusíte pěstovat všechno co máte. Těžko se nějaká semena jen tak vyhazují. Nabídnou něco to co nebudu pěstovat někomu jinému mně polud si tu konkrétní odrůdu nepřeje mně přišlo nesolidní a tak jsem letos na podzim vyhodil semena asi sta odrůd rajčat.
Kdybych byl dnes ve Vaší situaci, tak bych dnes postupoval tímto způsobem:
1.Prvně bych roztřídil odrůdy na tyčkové (indeterminační), keříčkové (determinantní a některé semideterminantní) a balkónové (trpaslíci). Je to důležité z hlediska pěstování- kolik máte tyčí nebo jiných způsobů vedení indeterminačních rajčat, jestli máte představu jak budete pěstovat keříčková rajčata (jestli necháte plody volně se povalovat po zemi nebo nějak tato rajčata podepřete), kde a jak budete pěstovat ty balkónové (obecně nazývané jako trpaslíci).
2.Já dávám přednost růžovým rajčatům, potom u mne následují červená, oranžová, černá snad zelená o když jsem jich nijak moc nepěstoval a nakonec ta s anthokyanidem (modrá nebo černá?), ale musím přiznat, že jsem se ještě neodhodlal je pěstovat. Takhle nějak je to s mojí chutí. Takže bych vybral převážnou část červených a růžových, tři až čtyři oranžové možná také černé (některé z těch co tam máte jsou si dost podobné), z těch zelených bych vzal jednu nebo dvě (jistě bych zkusil Aristan Green Tiger od šlechtitele Freda Hempela). Zapomněl jsem na ty žíhané, ale to opravu nevím, možná něco z dílny Aristan.
3.Asi samostatně bych řešil otázku cherry rajčat, Zrovna tam si myslím, že chuťová a barevná rozmanitost je jedině přínosem. Je příjemné vychutnávat si cherry rajčata, jednou červené, potom jinou barvu a jinou chuť. I když mně nechutnají všechny stejně tak ta změna je příjemná.
Možná Vám toto trochu pomůže se orientovat.
           Vladimír

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 17.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika