V žádném případě nelze souhlasit. Raději jednou dvakrát za sezonu v době hrozící plísně použiji Kuprikol, než kupovat zeleninu. Kupovaná bude chemicky ošetřovaná nesrovnatelně více, a navíc bez výrazné chuti.
Co se týká broskvoní, meruněk atd. - nemůžete argumentovat "dříve", protože dříve tady jejich typické choroby nebyly. Zavlekly se a nyní je nutno proti nim ošetřovat - buďto si to provedeme v nezbytně nutné míře sám, nebo budem kupovat ovoce s tím, že velkopěstitelé se s tím nemazlí a dělají chemickou ochranu vším možným, pravidelně podle plánu, bez ohledu na bezprostřední potřebu.
Já rozhodně preferuji variantu první - bude používat minimální chemii, protože bez ní to dnes nejde. Vy si tvrďte, že vám stačí pěstovat to, co jde bez ochrany, ale většina to tak dělat nebude, protože nestojí o to se cpát zbytečně kupovanou chemií. A nevím o nikom (i z Brna), komu by rajčata plíseň nechytala. Záleží na počasí, a v případě vlhka v létě plíseň rajčata chytla jak třeba bráchovi z Ivanovic, tak kamarádovi z Vinohrad, tak i mně východně od Brna. Asi žijete v jiném Brně, že u vás neprší a že vás plíseň míjí. My ostatní víme, že pokud nepěstujeme rajčata pod střechou, že plíseň přijde téměř každý rok.
Co se týká tématu - stalo se mi úplně to samé u polovinu květáků. Chtěl jsem je letos poprvé vyzkoušet, sazenice jsem si předpěstoval perfektní, a pár týdnů po zasazení na záhon (vedly si bezvadně) se postupně u poloviny z nich začal zužovat stonek u země a pod zemí a uvadat. U ostatní zeleniny nikdy nic podobného nepamatuji, toto mě taky překvapilo. Spíš bych to ale tipoval na mravence, kteří se u těchto rostlin pohybovali, než na nějakou hnilobu.