Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

18.11.18 Tak je odtroubeno – konec venkovní rajčatové sezóny. Ve čtvrtek a včera jsem ještě posbíral 1,7 kg, ale to už je opravdu labutí píseň a možná, že jsou poškozená mrazem. Není sice nic vidět, ale to může být klamné.
Takže konečná statistika:
Celkový výnos z 57 rostlin (z toho 4 keříčkové mini) = 232,040 kg včetně zelených na dozrání uvnitř. Nejsou do toho započítaná rajčata na dvou keřích, které byly uloženy ke zrání vcelku. Odhadem tak 1,5 – 2 kg.
Ztráty suchou hnilobou či praskáním = 11,224 kg
Mountain Magic, porovnání výnosů různých typů rostlin:
Mateř (setá 7.1.18) = 6,223 kg
Řízek 1 = 3,127 kg
Řízek 2 = 2,642 kg
Semenáček 1 = 5,197 kg
Semenáček 2 = 3,427 kg
Semenáčky i řízky byly vedle sebe, ale na různých stanovištích a mateř byla samostatně také jinde. Proto jsou ta čísla jen orientační: mohly mít různé půdní podmínky. Zvlášť řízky, které rostly blízko višně. Zalévání a sluneční svit ale byly velmi podobné u všech.

V chalupě dozrává k dnešnímu dni ještě tak 15 kg. Ztráty odpadem jsou kolem 25 – 30%. Mountain Magiky ne víc než 15%. Chuťové ztráty u těchto rajčat se značně liší podle odrůdy. Nejhůře kvalitativně na tom jsou Bonset, Money Maker a Vitador. Jejich chuť poklesla někam mezi 2 a 3 na stupnici 0 – 10. Naopak nejlépe chutnají Startky a Stupice, stále ještě tak kolem 6. Mountain Magic kolísá k mému rozčarování někde kolem 4. Je to pravděpodobně proto, že má také geny dlouhé skladovatelnosti (LSL).
Nejplodnější se mi zdála (bylo už nad mé síly to vážit) velmi brzo vysetá Startka, která rostla na 2 fazochy a celkově měla kolem 20 vijanů. Z čehož vyvozuji, že setí v březnu je příliš pozdní, tedy pokud jde o výnos. Řízky mají oproti semenáčkům výhodu v tom, že rychleji kvetou i plodí. Nevýhodou je, že mají vijany příliš nízko od země a je nutno je podepírat.

U těch cca 30 rostlin na balkónech jsem úrodu od začátku nevážil. Odhaduji ji něco mezi 50 a 60 kily. Rozhodně podstatně menší výnos na rostlinu než na zahradě (i přes výškový rozdíl 400m), což je dáno omezeným množstvím výživy v 12-litrových květináčích.

Ani na jednom místě nebyla použita postřiková chemie, pouze umělé hnojení v zálivce. Ale letošní rok byl naprosto výjimečný. Ten příští už skoro jistě tak příznivý nebude. Pak se teprve uvidí, zda to jde i bez postřiků.

Milan HP

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 11.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika