Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

21.8.18 Nebývale úrodná rajčatová sezóna je v plném proudu – stokilová hranice „úspěchu“ je už překonána, ale také nastává čas pro další plány. A tady vstupuju na hodně neznámé území: jak to zařídit, abych měl zralá rajčata v prosinci, lednu, únoru a březnu za podmínek, které mám. A také jak zachovat geneticky identickou generaci u Mountain Magic, které se ukázalo být tak chutné (o jeho plísniodolnosti jsem zatím nezískal ani gram informací). Crimson Crushe pak vypěstuju stejně jako letos v zimě: ze semínek v lednu mateře a pak řízky. Semen CC mám dostatek.
Nejtěžší ze všeho jsou časové kalkulace a vyladění volných prostor. Ještěže mám záznamy od začátku pokusu, můžu je použít pro hrubé odhady.
Takže, vy, kdo tohle čtete, upozorněte mne na blbosti a nerealistické předpoklady, prosím.
MM začnu řízkovat tak od poloviny září nejspíš do poloviny října, pochopitelně do květináčů. Podle počasí (musí být podstatně vlhčí než teď) a zdraví rostlin. Za určitých podmínek – světlo a teplo (zaručeno v balkonovníku, popřípadě doma) – by mohly v zimě dát rajčata a ještě posloužit jako mateře pro řízky na příští rok. Půdu jim poskytnu úplně novou. Semínka mám sice v rezervě, ale ta použiju v případě, že řízkování nevyjde.
Dál hodlám pěstovat Vilmy, ale ty nejspíš ze semínek, i když zkusím i několik řízků. Výsev tak kolem konce září. Na podzim budou ještě světelné podmínky dobré, tak snad porostou trochu rychleji než v zimě.
Sleeping Lady je taky v nominaci, protože je vzrůstově do 1m a je to chuťově dobré rajče s velkými plody. Její DTM je trochu delší, takže bude, tedy pokud vůbec, později. Spíš řízky, ale semínka také zkusím. Začátek září se mi zdá nejvhodnější doba jak pro výsev, tak pro řízkování (potřebuji postupnost).
Stupické také vyseju, ale později.
Klasické Kumato se opravdu ukázalo jako nejpozdnější odrůda, kterou mám – Wiki tvrdila, že má DTM 80, což můžu ze zkušenosti zhruba potvrdit. Takže nemá smysl ho zařadit do zimního pěstování. Uvažuju ale o Minikumatu. To jsem ještě nevyzkoušel, takže vůbec nevím, do čeho bych šel. Je to cherry, takže bude ranější než klasické Kumato. Ještě nevím, jak se rozhodnu, ale nejspíš to zkusím. Samozřejmě první výsev.

Mám ještě jeden, i na své poměry, trochu šílený plán: kořenové systémy stávajících Mountain Magic s částí stonku uložím před zimou do suchého písku a strčím je do sklepa, kde nemrzne. Respektive dvou sklepů na chalupě. Má to tu výhodu, že když to nevyjde, nic se neděje, je to prostě jen hokus-pokus. A když přežijou, na jaře je vysadím zase ven a uvidím, jak si povedou.

Tak co, myslíte, že si mám zavolat Chocholouška hned nebo spíš až potom?

Milan HP

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika