Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

15.8.18 Situace na zahradě stále velmi dobrá, tedy kromě té vody. K dnešnímu dni cca 95kg sklizených a přinejmenším stejné množství na stále naprosto zdravých rostlinách. Bez postřiků a téměř i bez použití stříšky. Vím, není to moje zásluha, to jen Matka Příroda nám dala naprosto výjimečný rok. Za což jí nastokrát pokorně děkuji.

Hodnocení Mountain Magiku jsem zvýšil na 10! Je ještě sladší – tedy plně vyzrálé – než Start.

Zdálo by se, že idylka. Ale není to zas až tak dokonalé. Na některých plodech Crimson Crushe hlavně, ale také na Mountain Magiku (což je paradox – jsou přece plísniodolné), se objevují na špičce skvrny – viz foto. Napadlo mne, že se jedná o napadení makadlovkou, tak jsem se v tom vrtal, ale žádnou larvu neviděl. Navíc jsem ani na zahradě neobjevil cik-cak cestičky na listech tak jako dole na balkóně. Rostliny nejeví naprosto žádné známky poškození ani na listech, ani na květech a ani na stoncích – zasažené jsou pouze plody. Zatím jsem takhle ztratil cca 3kg plodů – zmetky pečlivě vážím stejně jako zdravou úrodu. Přesnou statistiku zveřejním na konci sezóny.

Zpracování úrody dělám velmi jednoduše. Nakrájená rajčata, někdy oloupaná, někdy ne, naskládám do zavařovaček, buď s paprikami nebo bez, stlačím, aby byla ponořená ve vlastní šťávě, osolím a steriluju. Zjistil jsem totiž, že je to ideální polotovar na vaření, mnohem lepší než protlak a o kečupu ani nemluvím. Občas přidávám před sterilováním i koření: saturejku, dobromysl, rozmarýn či bazalku, vždycky ale čerstvé. Je to vděčná metoda líného Indiána. A také suším a sušená nakládám do olivového oleje. Loni jsem je přesušil, protože mne v nějakém receptu přesvědčili, že rajčata nacucnou olej. Nenacucly ani molekulu, ale když jsem je použil na vaření s vodou, okamžitě krásně změkly a daly jídlu intenzivní rajčatovou chuť. Takže letos suším jen do „polosucha“. Zatím nevím, zda se nezkazí. Tedy, ne že bych takhle zpracoval celou úrodu, ale mám hodně kamarádů a kamarádek, kteří nezahradničí.

Milan HP

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 13 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika