Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

30.6.18 Dlouhodobá předpověď říká, že příští déšť v naší oblasti bude tak za 10 dní. Shrnul jsem tedy plachtu a dopřávám svým svěřencům sluníčko. Zalévám viz výše. Vedou si dobře, 12 rajčat je v různých stádiích zrání a i mnoho dalších už začíná měnit barvu. Po plísni zatím ani známka. Díky, MP.

 

Ochutnal jsem další dvě odrůdy: Vilmu a Vitadora. Vilma je výtečná, správně vyvážená v poměru cukr/kyselinky. Plody tak 10 – 12g téměř jednotné velikosti. Vitador praskl, takže jsem ho musel sníst. Na můj vkus je nedostatečně kyselý, ale zato dost sladký. Možná ještě nebyl v ideálním stádiu zralosti. Ten snědený měl 27g, ale na stejné rostlině jsou i daleko větší, rozhodně přes 50g. Je zajímavé, že všechna moje rajčata, dosud ochutnaná, mají značně tvrdé slupky. Může to být způsobem pěstování?

 

Objevil se ale docela velký problém: na západním balkóně má několik (zatím cca 10) rajčat zespodu plodu mírně propadlou hnědou hnilobnou skvrnu o průměru až 3 cm. A to i dvě zralá. Po jejím odříznutí – je kompaktní – zbylé rajče chutnalo naprosto normálně. Zda bylo jedovaté, neřeším. Moje neodborná diagnóza zní Alternaria solani, ale můžu se zatraceně mýlit. Všechna postižená rajčata byla vystavena tomu málu deště, který tu spadl. Východní krytý balkón zůstal nedotčen. Vzhledem k tomu, že zbytek většiny postižených rostlin vypadá zdravě, musely se spóry dostat už do květů. Dvě odrůdy jsou na to obzvlášť náchylné: Bonset a Vitador. Na Startkách a Stupických jsem toto poškození zatím nenašel, stejně tak jako na keříčkových Vilmách a Balkonovém. Chemii nechci použít, takže to nechávám na Matce Přírodě. Ztráty zatím nejsou dramatické.

 

Milan HP 

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika