Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Je moc dobře, že jste se "vetřel" sem. Je to o sdílení zkušeností. Takže ze své, zatím krátké, zkušenosti vím, že jsem to těmi cca 50 Watty na svítidlo nejspíš přepísk. 20 - 30 by bylo asi stačilo. Samozřejmě záleží na vzdálenosti zdroje od vrcholů rostlin. Moje rajčata také říkají, že bílé světlo je při stejné teplotě nestimuluje tolik k růstu jako to červenomodré, což je někdy žádoucí, někdy ne. LEDky jsou pochopitelně nejefektivnější v poměru ke spotřebě - je ale potřeba počítat se světelným výkonem v lumenech. Bílé LED světlo se dosahuje pomocí luminoforu, takže je spektrálně podobné zářivkám i bílým výbojkám, ale luminofory se od sebe mohou hodně lišit a jejich účinnosti časem ubývá, a to i dost podstatně. A mám dojem, že opravdu u bílého LED světla moc nezáleží na teplotě barvy. Ze začátku jsem přisvěcoval jen 2700°K, teď mám 4100 a 6500°K a nepozoruji rozdíl. Což ovšem není zas až tak průkazné.

Ale první Startka, která vykvetla, je pod čm světlem. Celou tu dobu. Ty pod bílým mají sice poupata už dlouho, ale nějak je rozvíjejí pomaleji. Jasně, může to být náhoda: dvě rostliny, byť stejné odrůdy a stejně vyseté, nikdy nejsou identické. Stejně jako jiné podmínky. S jistotou budu moct říct tak po pátém opakování.

Škoda, že jste nenapsal, kolik luxů jste naměřil. Provedl jsem nějaká měření a domnívám se, že na počátku vegetace je úroveň kolem 1000lx dostatečná - ne nutně 12 hodin denně. Moje nepřisvětlovaná rajčata z 19.1. rostou také, sice pomalu, ale rostou. Později pro růst a kvetení je potřeba úroveň osvětlení zvýšit někam mezi 3 - 4000lx. Ale protože je nepěstuju v úplné absenci denního světla, nedokážu říct, kolik dostala světla přes den. Dnes například bylo opravdu slunečno a západní okno dostalo dost pecku během 3 - 4 hodin. Až jsem měl obavy, aby je to nepopálilo. Nestalo se.

Milan HP

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 10.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika