taky mám dobrou zkušenost s Vilmou, je sladší než převislý Tumbling Tom nebo Bajaja (v těchto moc nevidím rozdíl, možná jde jen o jiný obchodní název i fotka na balíčku je stejná jen zrcadlově otočená) a do menších prostor je vilma lepší - kompaktnější. Nemám zahrádku, jen dvorek, rajčata pěstuju kde se dá, ty keříčkové ve starých okapech přimontovaných na zdi. Vilma je náchylnější na přelití, plody pak praskají a jsou vodové, vyhovuje spíš chráněný prostor (jako všem rajčatům) Tumbling Tom má trochu tvrdší slupku, takže plodům přelití až tak nevadí, zato jak je převislý, tak při plné zátěži a vlhku se kmen často roztrhne - roztřepí, takže se musí svazovat k sobě, aby se některá část úplně neutrhla, což u Vilmy nehrozí. U mého manžela i dětí vyhrává Vilma i chuťově (ale já tím že opravdu jsem pěstitel bez zahrádky, pěstuju vždy jen tak 5-6 druhů rajčat). K dlouhodobějšímu uskladnění je lepší ten Tumbling Tom, žlutý, červený (v balíčku jsme měli i vzrůstem totožnou rostlinku ale plod byl červenožlutě žíhaný) Tumbling Tom osbíraný zelený před prvními mrazíky pomalu dozrával do konce listopadu v papírové krabici bez problémů, Vilma se scvrkla a nedozrávala. Osbírala jsem vloni neuvěřitelné množství, byl skvělý rok, už jsme to nestíhali jíst na sušení se nehodí, takže jsem vařila kečupy. Fotky si můžete prohlédnout na instagramu pod účtem sita_garden. Jana Siťa Slováčková