Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Rosťo, určitě nenechám. Snažím se přijít na to, kolik vlastně je potřeba přisvětlování. Po těch měřeních mám za to, že jsem dost nadsadil - jak příkonově, tak časově. Naštěstí rostlinám přebytek světla nevadí, jsou na to zvyklé a přebytek nepojímají. Že jim to prospívá, o tom naprosto nemám pochyb. Bez přisvětlování by teď nejspíš - tedy při teplotě kolem 20°C - byly jako nitky. A já neumím docílit doma nižší teplotu.

Je tu také důležitá otázka, zda stačí denní bílé světlo kolem 6500°K, či zda je to čm světlo pro rostliny líp využitelné. Marjánkáři na něj nedají dopustit - tedy to červenomodré. Jenže marjána není to samé jako rajče či paprika. Takže jsem zakoupil i denní bílý reflektor příkonově srovnatelný s tou LED grow čm žárovkou - obojí kolem 50W. Ale u rajčat už jsem asi propásl ten správný čas na pokus (na těch plísniodolných angličácích to zkoušet nechci, na těch mi příliš záleží), tak to zkusím na paprikách. Dvě separátní skupiny složené ze všech 3 odrůd, co mám. Dám vědět. Ještě bych měl odstupňovat příkony a časy přisvětlování, jenže tolik faktorů najednou nedokážu ve svém omezeném prostoru zvládnout.

Ale myslím si, že březnový výsev rajčat na výsadbu ven po 15.5. se obejde bez přisvětlování či u mne (orientace oken východ - západ) s minimální úrovní. Ale tou dobou, když všechno půjde dobře, budu mít nařízkováno dostatek rostlin na ven. Je to prostě hokus-pokus.

Moje hypotéza je, že úroveň kolem 4000 lx by měla být dostatečná i teď v lednu. Problém je, jak docílit jakés-takés rovnoměrnosti. Ty rozdíly, které jsem naměřil jsou obrovské. Ale hrozně mě překvapilo, že ty odražeče tu úroveň zvyšují o tolik. Měl jsem za to, že je to jen taková malá berlička. Prokazatelně není.

Milan HP

P.S. Komentář Ladyse hovoří jasně: byl pod vlivem C2H5OH. Myšlenkově, dikcí i pravopisem. A ta druhá možnost je ještě daleko trudnější.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 17 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika