Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Zatím se pohybujeme s tím skleníkem v teoretické rovině, talže se asi nikdo nebude zlobit, když tento můj příspěvek nebude až zas tak optimistický.
-jak srávně Milan připomněl, tak postavit skleník až zas tak hokus-pokus není. Je to drahá investice u níž o nějaké návratnosti nemůže být řeč a každý kdo nemá eníze na rozhazování by si to měl řádně rozmyslet.  Asi mnoho z nás upíná svě zraky na skleník s tím, že by tam chtěl vypěstovat ranou plodovou zeleninu, které se u nás říká teplomilná. Tady je pár připomínek k zamyšlení:
-teplomilná v případě rajčat znamená, že při nižších teplotách pod 4 °C rostlina chřadne, při teplotách okolo 0 °C zmrzne. Ale to není všechno. Aby rostlina přežila v pořádku, tak musí růst a pokud je teplota víc jak tři dny pod 15 °C, tak chřadne a umírá. Proto se v nevytápěných sklenících tato zelenina nepěstuje a v předjaří se tam dává např.salát, špenát, ředkvičky, atd.
- asi těžko udržet v zimě teplotu nad 15 °C. Ano, pokud někde každý den svítí sluníčko (každý den několik hodin), které skleník prohřeje, tak by to možná šlo, ale u mne je převážná většina zimních dnů bez slunečního svitu. Jak je to u vás?
-je tady plno těch co mají skleník a ti by mohli napsat, jak se liší teploty v jejich skleníku ve dne od teploty venkovní, když je zamračeno. Stačí jen aby teď skočili do skleníku a dali tam teploměr.
-sklo a polykarbonát jsou na rozdíl od ostatních plastů jediné dva materiály, které zabraňují ztrátám tepla sáláním. Taková folie PE nebo PVC je v zimě úplně k ničemu. I v předjaří při vyjasnění a přízemním mrazíku rajčata pod ní zmrznou.
-skleník je i při mrazivých nocích někdy v březnu a dubnu nedostatečnou ochranou (jak zde už napsal Petr z H)  a proto se to řeší tak, že teplomilné rostliny ve skleníku se přikryjí ještě dalším foliovým tunelem, kde se případně přidá ještě nějaký zdroj tepla, například jak uvádí E.T. svíčka, která v malém prostoru stačí, aby teploty nepoklesy na nulu (tj.případ, kdy u ní klesly venkovní teploty na -6 °C.
-pokles nočních teplot pod 0 °C řešili naši předci běžně tak, že zakryli na noc pařeniště nějakou dekou apod. A proto jsem se já dal na pěstování rajčat v pařeništi.
           Vladimír

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 16.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika