Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Krokodýle, promiňte, že se jako úplný laik vměšuju do záležitosti skleníků. Ale možná díky své ignoranci vidím věci bez zajetých kolejí. Mám takovou myšlenku, třeba mi řeknete, že je to úplná pitimost, ale jeden nikdy neví. Základní otázkou je zabránit úniku tepla v noci a zároveň nebránit jeho vstupu přes den, je to tak?

A mne napadlo, že skleník s dvojitým zasklením - o kolik by mohl být dražší? O 60 či 70%? - by tu funkci splňoval velmi dobře. Nejdřív jsem sice přemýšlel o jakémsi stanu zvenčí, ale ten by se musel denně otvírat a zavírat. Což je zatraceně nepohodlné. A dvojité zasklení (ne nutně úplně vakuové) by problém určitě dost vyřešilo. Nebo ne? Polykarbonát, tak jak se prodává, sice tuhle funkci částečně plní, ale rozhodně snižuje prostupnost světla a tím i tepla dovnitř.

A další pošetilý nápad, který mám, je vytápění: pomocí tepelného čerpadla. Počáteční investice je sice dost vysoká, ale pak jsou dlouhodobě náklady na vytápění velmi nízké. V podstatě nejde o to, abychom udrželi teplotu někde kolem 20°C, ale aby nám ani v mrazech neklesla pod řekněme 7°C. Což by rostlinám neublížilo. Co říkáte?

Vy se chystáte skleník teprve vybudovat, takže by se to dalo realizovat hned od začátku. Úpravy stávajících skleníků by byly mnohem komplikovanější a možná i dražší. Tam by možná pomohl i ten izolační stan zvenčí.

Nevím, možná plkám úplné nesmysly, ale zkušení to hned poznají a dají mi vědět. Tak do toho.

Milan Hokus Pokus

P.S. Skleníkáři, trochu jste si osedlali moje vlákno věcí ne moc související. Ale mne to vlastně těší, protože všechno se vším souvisí. A třeba takový skleník v těch vejškách jednou postavím. Možná by vyřešil hodně problémů. A určitě ho částečně zapustím do země.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 10 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika