Tak to vidíte. Kolik lidí, tolik názorů. Jednu věc bych ale připomněl. Nikdo tu nerozlišuje pojmy chlévská mrva a hnůj. Třebaže jde o ten samý produkt, je v nich značný rozdíl. Mrva jsou výkaly zvířat smíchané s podestýlkou (sláma, aj). Tou se hnojit nemá, z více důvodů (dostupnost živin pro rostliny, mikrobní osídlení, špatná manipulace, atd.). Mrva se má nechat na hromadě několik týdnů uzrát v hnůj a tím se má teprve hnojit. Procesy, které během zrání v hnoji proběhnou tu byly víckráít probrány.
Půlka listopadu je pro zakládání hnoje pro letošní hnojení poněkud pozdě. Já bych nechal to, co tazatel vyveze od koňů ležet na hromadě a hnojil s tím příští rok na podzim. Nevidím problém takový uzrálý hnůj použít i na jaře při výsazení rajčat, okurek a dalších plodin 1. trati. A samozřejmě koňský hnůj je ideální na vyhřívání pařeniště. Debaty o myších v záhonku a herbicidech ve slámě mi příjdou druhotné.