Trochu si šťouchnu, ale stále opakované vysvětlování o nedostatku příjmaného vápníku rostlinou je pouhou hypotézou, jejíž neustálé opakování se stává nezpochybnitelným faktem. Je to jako tvrdit, že když vás bolí hlava, vezmete si prášek a ono se uleví. No vidíte, bolest hlavy byla způsobena nedostatkem prášku.
Největší vliv na plodiny má klima, nejvíce teplota, která je v našich klimatických podmínkách pro pěstování většiny ovoce a některé zeleniny nedostatečná! Rajče které prochladne (noc kolem 10-15°C) se nedokáže bránit a je napadáno chorobami, ať už na listech nebo na plodech. Zde trochu pomůže skleník. Další vliv je půdní sucho - opět rostlina se nedokáže bránit, zvláště dnešní ušlechtilé odrůdy s velkou násadou plodů. Studené deště a odpar kapek silně podchlazuje - stejně jako když zmoknete a chodíte v mokrým oblečení. Souhlasím že rok byl opravdu dobrý - suchý s delší vegetací, ale rado se zapomíná že v červnu a v červenci šly teploty k 6°C i v nížinách, na horách silně mrzlo, to jsou opravdové rekordy, při kterých lze bez problému pěstovat nanejvýš salát a ředkvičky. Rajčatové země - itálie, řecko, tam noční teploty během násady plodů ovoce neklesají pod 20°C. Mají zase o to větší sucho.