Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Pokud jde o Imun, tak je to velmi stará odrůda, která byla ještě v roce 1974 zařazena v Československé odrůdové knize. Dnes už se semena této odrůdy oficiálně nemnoží. K jejímu pěstovaní jsem se dostal víceméně náhodou. Moji přátelé na Tomatoville mne požádali, abych se pokusil zjistit jaká jsou správná jména českých odrůd, jejichž semena byla zaslána do USA v roce 1974 a dodnes se tam množí a pěstují pod zkomolenými jmény- Stupice, Czech´s bush, Urbikany a Olomovic. Semena jsem nakoupil v Kanadě a v roce 2015 jsem je poprvé pěstoval. Zjistil jsem, že Urbikany je vlastně Vrbičanské nízké a Czech´s bush je Imun (ověřil jsem si to popisem v České genové bance). U ostatních dvou nebylo už podle jména jasné, o které české odrůdy jde. Bohužel Vrbičanské nebylo keříčkové, asi nějaký kříž s tyčkovým rajčetem. Imun jsem pěstoval ještě letos, docela se mně toto úrodné rajče líbí, ale do budoucna nepočítám s pěstováním keříčkových rajčat. Zbyly mně jen čtyři semena.
Letos na jaře jsem byl překvapen, že se v Brně na Zelňáku objevily sazenice Imun, mám dojem, že to tam prodával někdo ze Slovenska. Kde prodejce vzal semena jsem se neptal, ani mne to nezajímalo. Semena množí asi nějaká soukromá osoba, ale to neznamená, že by nebyla odrůdově čistá. Není to vlastně žádný problém. Semena si můžete udržovat také sama tak, že zabezpečíte, aby vám hmyz nepřenesl pyl z jiné odrůdy na květ Imunu. Dělá se to tak, že buď dáte květenství před rozkvětem květů do nějakého prodyšného sáčku (ušitého třeba ze staré záclony) nebo pěstujete tuto odrůdu úplně jinde pokud možno co nejdále od jiných rajčat.
Pokud jde o masitá rajčata, tak moc toho u nás v České republice není. Semena toho co bych doporučil já asi nikde jen tak neseženete. Možná pro vás něco nachystám, ozvěte se.
           Vladimír

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 15 a číslo 20.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika