Během sezóny jsem konzumoval jiná rajčata než tyto české hybridy. Na jaře mne většinou docela chuťově zklamaly, asi proto, že opravdu nebyly úplně dozrálé. Protože nepočítám s tím, že bych ještě příští rok pěstoval tak rozsáhlý sortiment těchto českých hybridů, tak jsem si vybral od každé odrůdy pár plodů, po utržení je nechal cca čtrnáct dnů ležet a dal jsem se do chutnání. Musím přiznat, že mně chutnaly opravdu všechny. Problémem pro mne stále zůstává, že u některých z nich nepoznám, jestli už jsou úplně zralé nebo ještě ne. Jsou pěkně vybarvené, pevné, jen tak neměknou, rozkrojíte jedno je vynikající, druhé je ještě nedozrálé a třetí už vykazuje chuť přezrálého rajčete. Při chutnání jsem se nejdříve zaměřil na porování chutě Bejbina (od SEMO- pro mlsné jazýčky) a Gallant (od MORAVOSEED), které někdo hodnotí kladně, někdo jako rajče bez chuti. Byl jsem překvapen (asi jsem s tím měl počítat, protože jeden z rodičů nebo praprarodičů je u všech českých hybridů stejný), že jejich chuť je stejná přinejmenším velmi podobná. Nevím jestli bych je podle chuti rozpoznal, kdybych nevěděl, které je které. Jen ta tvrdá kůže, která zbývá v ústech po Gallantu!!! JInak i u Bejbina mám problém určit, kdy už je opravdu zralé a tak na zahradě už je přímo z rostliny ani nekonzumuji (často se mně stalo, že jsem utrhl ne úplně zralé a byl jsem chutí zklamán).
Všechno co mám na té míse, jsem ještě nesnědl a tak v tom chutnání pokračuji.
Vladimír