Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Předpokládám, že ten dotaz od Lenči byl směrován také na mne.
Každý jsme začínali stejně, někdo před deseti lety, někdo před dvaceti pěti a někdo před padesáti lety. Logicky jsme začínali a většinou doteď pěstujeme české odrůdy, které jsou vyšlechtěny tak, aby při velmi dobré chuti dávaly v našich podmínkách i vysoké úrody.  Přišla éra hybridních rajčat (prvně holandské Bonset) a pak naše Start F1, Tornádo F1 a Domino F1. Tyto a novější hybridy (jejichž semena nejsou u nás až tak drahá)  postupně vytlačily nehybridní odrůdy z pěstování jak u velkopěstitelů tak i na zahrádkách. Hlavním důvodem je, že tyto odrůdy jsou úrodnější, rajčata tolik nepraskají, dají se dobře dopravovat, rostliny tolik netrpí některými chorobami, chuť nesrovnatelně lepší než rajčata z obchodu a jejich použití je jak k přímému konzumu tak i ke zpracování na protlaky. Co lepšího by si mohl běžný zahrádkář přát?
Pokud jde o výnos, tak asi nic lepšího než ty české hybridy nenajdete. Možná hybridní americké bifteky, ale se sehnáním těchto je u nás docela problém (nesmí se dovážet do EU, snad v Anglii by se daly sehnat) a jsou drahá asi tak jako to Tomatoberry F1 o kterém píšete. Ono koupit jakákoliv semena v zahraničí je drahé.
Pokud jde o růst rajčat ve skleníku, tak pochopitelně rostou bujně, což je dáno podmínkami- hnojením dusíkem, vyšší teplotou v době narůstání (delší vzdálenost mezi listy), vlhkost ovzduší a přitom dobré světelné podmínky. Proč by nerostly, když mají takové výborné podmínky. Říká se když má rostlina strach že uhyne tak se snaží zajistit si potomky a více kvete (říká se to spíš o stromech, ale možná to platí obecně).
Costoluto Genovese- italská odrůda, není zas tak velmi raná a ještě k tomu u nás její rajčata potřebují k dozrání ještě deset dní navíc oproti Italii. Je to bifteková odrůda s průměrnou chutí spíše na zpracování do protlaků a kečupu. Já jsem ji měl rád (semena jsem měl z Neoseedu), nijak jsem si semena nenašetřil a byl jsem nucen koupit semena z NohelGarden, ale vyrostlo mně úplně jiné rajče, samý záhyb, samá slupka a od té doby je již nepěstuji. Ve světě je to podobné, všichni mají zájem o Costoluto Genovese označované ještě přídomkem Brokenbar.
Tomatoberry F1- velmi chutné rajče s velkou reklamou na českých webech. Kdybych ho měl posoudit, tak bych napsal velmi chutné a moc pěkné (ve tvaru srdce nebo jahody).Pěstoval jsem ho jeden rok, letos budu opět, ne snad, že by bylo až tak chuťově výjimečné, ale mám ho pro srovnání s ostatními cherry.
Úrodnost cherry je pochopitelně podstatně nižší, což také odpovídá cenám na našem trhu.
Stejně tak úrodnost velkých biftekových rajčat je nižší, u nás se sice zatím neprodávají, ale v cizině jsou dostupné na tzv. farmářských trzích, kde se prodávají 2- 3 x dráž a přitom farmáři nemají problém s odbytem. Stejně tak je velký zájem o cherry a bifteky ze strany restaurací a podobných zařízení, které také respektují vyšší cenu, která je mimo jiné daná nižší úrodnost a tím vyššími náklady a pracnosti na výrobu 1kg rajčat.
Co pěstovat, nejsem schopen nikomu poradit, protože moje chuť se může diametrálně lišit od někoho jiného a já opravdu nesleduji úrodnost. Při počtu rostlin nad sto kusů mně to připadá zbytečné. Prostě chce to vyzkoušet si více odrůd a vybrat si. Nikdy není pozdě.
           Vladimír

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 18 a číslo 17.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika