Je jasné, že Stupické polné rané nenadchne v priaznivých podmienkach, tam možno vypestovať lepšie odrody. V severných oblastiach, v horách a vo vyššej nadmorskej výške je to nosná odroda. Pestujem ho v 830 m. n. m. už asi 10 rokov, vždy s dobrým úspechom. Bejbino, Start F1 atd. sotva stihne dozrieť a chuť je nevalná, myslím že potrebujú teplejšie podnebie. Naopak Stupické je schopné profitovať z horského intenzívneho slnka aj pri nižšej teplote vzduchu (tak mi to príde). Z celej úrody (20 rastlín, každá 3-4 výhony) varíme pretlak. Neznalí sa ma vždy pýtajú koľko cukru som tam dal, presne 0,00 g. Ešte jedna výhoda pre zber na pretlak: Stupické ako polodeterminantná odroda dozrieva vo vlnách pri teplejšom počasí. Taký Start, každý druhý deň, dva plody, to ma nebaví zberať. Stupické zberám na 2-4 vlny podľa roku, a sú toho kýble. Radovan