Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

K tomu, aby část semen z jednoho rajčete byl kříž stačí jeden čmelák, který létá mezi rozkvetlými rajčaty z jedné rostliny na druhou. Potom lze předpokládat, že až 20 % semen bude kříž. Abychom si rozuměli, jedno zrníčko pylu je potom jedno semeno. 

Pochopitelně nemůžet vědět, jestli se Vám nějaká rajčata pokřížila nebo ne. Že se Vám nepokřížila můžete usuzovat jen z toho, že rajčata vypadala skoro stejně, ale kde jsou jiné vlastnosti, úrodnost, odolnost k chorobám, skladovatelnost atd., nehledě k tomu, že česká červená rajčata se navzájem podobají jako vejce vejci. Všechny mají ve svém genetickém základě Stupické polní rané.

Ke křížení mohu jen napsat, že u odrůdy vybrané jako matka se ještě před plným otevřením květu vaštípnou všchny pylové tyčinky a zůstane pouze pestík s bliznou. Potom se na bliznu přenese zralý pyl z rajčete vybraného za otce. Jak se to konkrétně provádí je uvedeno i s obrázky na různých cizojazyčných webech.

Jen bych chtěl upozornit, že následná selekce a hlavně stabilizace je značně náročná a pro jednotlivce skoro nemožná. Většinou se sdruží deset a více amatérů a snaží se stabilizovat některou vlastnost hybridu například vynikající chuť.

Já pěstuji zhruba sto různých cizích odrůd a chci mít semena odrůd nezkřížené, abych když někomu například nabídnu na výměnu semena rajčete Neves Azorean Red, tak aby mu potom nevyrostlo něco jiného než Neves Azorean Red.

                    Vladimír

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 19.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika