Hokkaido i Liscia typ nechávám normálně v teple na lince, ale spotřebovávám to do pár dní, týden asi ne. Hokkaido méně, část se semínky má vyšší sklony k chycení plísně, Liscia naprosto bez problému, jenom potom seříznu ten "okoralý" okraj.
Pokud se mi jedná jen o dužinu na další použití jako pyré, tak jsem loni vyzkoušela a používám jiný postup. Dýně opláchnu, rozkrojím na polovinu, vydlabu semena a celé poloviny dám řezem dolů na plech s pečící folií. Do trouby na 180-200 stupňů 45-60 minut. Píchnutím vidličkou se dá zjistit stav. Po upečení se z nich slupka stáhne celá najednou, jak vyfouklý fotbalový míč. Výhodné hlavně u těch žebernatých odrůd. Dužinu nechám okapat na sítu (šťávu chytám, uděláme z ní džus nebo ji přidám do polévky, do omáčky), okapanou dužinu jde mrazit v baleních podle potřeby. Toto jsem použila hlavně na Hokkaida, kvůli tomu sklonu chytat plíseň, na hodně žebrované dýně jako Akorny nebo taky na minidýničky Baby Boo.