Nemám vzdělání botanika či vystudovanou fytotechniku, proto opisuji z příručky pro zahrádkáře: Morfologie, věda o utváření rostliny, nám dokáže odpovědět na některé pěstitelské problémy. Víte co mají společného morfologie papriky a kukuřice? Tyto dvě plodiny jsou botanicky vzdálené, ale ze všech zelenin pouze u nich je pletivo, které se vyvíjí v plodu až po opylení, konzumní částí. U kukuřice je to endosperm semene, u papriky placenta a žilky v plodu. Paprika je sice fakultativně samosprašná - tvoří plody a semena v nich po samoopylení, při přítomnosti opylovačů a vyšší teplotě je ale poměrně velká pravděpodobnost přenosu pylu / až 20%/. Když včela přenese pyl z pálivé papriky na sladkou pletivo placenty a žilky v takto opyleném plodu mohou pálit. Ne hodně, většinou tak, jak to známe u paprik typu PCR. Tolik opis. Nejde o žádné zmutování rostlin. Sama každý rok ve skleníku mezi množstvím nepálivých paprik pěstuji několik málo rostlin čili papriček do guláše. Sladké mi nikdy nepálily. Jiřina