Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Myslím, že na praskání rajčat se podílí víc faktorů. Praskají mi na balkóně, na zahradě u chalupy a všude dost ve velkém. Praskají už i nezralá, která ještě ani nezačala červenat.. Praskají všechny odrůdy, i když některé podstatně víc - Start nejvíc, nejodolnější se mi jeví Mountain Magic a keříčkové šišaté cherry Maglia Rosa. Praskají malá (víc) i velká (trochu míň). Připouštím, že na balkóně je zalévám dost vydatně a každý den, protože jinak jsou všechna "smutná", takže by se dalo mluvit o přelévání, ale na chalupě nám vyschl pramen, takže vodu vozím z jiného pramene, a tak už dlouho dostávají necelý litr na osobu jednou za dva dny a někdy i za tři. Říkám tomu "suchá dieta". Pršelo tu, pravda, ale opravdu minimálně. Od počátku srpna pouhých 19 mm = 19l na metr čtvereční. Zanedbatelné. Z toho soudím, že voda nebude hlavní příčinou. 

Všiml jsem si také, že na začátku hlavní sezóny, tedy tak 3 týdny v červenci, nepraskala na zahradě skoro vůbec (ani při každodenní zálivce) a postupem času se počet prasklých neustále zvyšuje. Což by mohlo souviset s většími rozdíly teplot den/noc, ale také s postupným úbytkem živin v půdě, tedy s hnojením. V podezření je u mne vápník, protože se u mne také - na obou místech - projevuje suchá hniloba rajčat. Některé plody prasklinu zacelí beze škod, spíš bych řekl ty, které prasknou ještě před ukončením vývoje a plnou zralostí, některé, většinou ty již trochu přezrálé, začnou kolem praskliny měknout a některé i hnít či plesnivět. Ignoruji to, poškozenou část vyříznu a rajče sním. Ale pokud bych je pěstoval na prodej, byla by bezcenná.

Dnes jsem je na zahradě přihnojil v zálivce dusičnanem (ledkem) vápenatým v dávce 2g/litr. Zopakuji to tak za 4 dny. Uvidíme, jak se to projeví na praskání a suché hnilobě (ta se také postupně zhoršuje). Na balkóně suchá hniloba téměř zmizela, praskání se ale pouze o málo zmírnilo. Jiný nápad nemám. Snad ještě Sensi Cal, hnojivo a zároveň doplněk stopových prvků. I to zkusím, třeba mezi aplikacemi ledku.

Milan HP

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 20 a číslo 12.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika