Za jak dlouho po postřiku půdy Roundupem tam mohu vysazovat zeleninu a ovocné stromky?



Stránky: 1,  2   
host - 209.101 (?) 
22.5.2017 22:23, zobrazeno: 29596x

Ahoj všem. Můj soused mi asi před týdnem postříkal trávník Roundupem. Ne jen tak někde, prostě důkladně celou plochu. Asi mu přeskočilo, jinak si to neumím vysvětlit, proč byl tak aktivní a měl potřebu takto "ošetřit" můj pozemek. Ve válce nejsme. Tedy doposud jsme nebyli...

Já si tam letos chtěla udělat záhonky pro užitkové rostliny, zasadit tam keříky (líska, rybíz) a stromky (ovoce). Nejsem žádný bio šílenec, ale na vlastní zahradě se používání chemie pokud možno vyhýbám. A teď tohle. Co s tím? Co mám dělat? Je možná nějaká náprava? Jak postupovat? Čekat? Jak dlouho? Odstranit zasaženou zeminu? Do jaké hloubky? Fakt nevim. Poradíte, jak co nejlépe dekontaminovat půdu, abych se mohla těšit z výpěstků bez obav, že otrávím vlastní děti?

Díky

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4473) - 175.49 (?), 23.5.2017 14:18
Za 14 dnů můžete set i sázet bez obav. Žádná dekontaminace.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 237.238 (?), 23.5.2017 15:54

Za 14 dnů můžete set i sázet bez obav. Žádná dekontaminace.

Taky si myslím totéž.
*
O Roundupu už bylo napsáno tady i jinde tolik, že je to už "nošení dříví do lesa", ale reagovat musím, nějak mi to nedá...
Pokud se používá rozumně a k účelům ke kterým byl vytvořen, snad to tak bylo - k likvidaci nežádoucí zeleně a s krátkou dobou rozložitelnosti v půdě, tak je to velmi dobrý pomocník v případech kdy to nejde jinak nebo je to efektivnější.

Že se začal zneužívat k urychlení a zestejnormění doby zrání zemědělských plodin je už věc jiná, velmi špatná a určitě velmi nebezpečná!

P.S. Nevím, ale třeba to ten soused neudělal úmyslně. Stalo se mi, a to jsem při aplikaci velmi opatrný. Hlavně jsem si dával pozor na vítr, nebo i jemný vánek. Ale stalo se, že přišel vítr a nezaschnutý postřik zanesl i někde jinde. Ale ne k sousedům. Kdybych nějaké měl, tak bych si samozřejmě dal sakra velký pozor na takové vrtochy počasí apod..

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 5.226 (?), 3.5.2023 12:03

Za 14 dní set bez obav? Zajímavý názor. Mám vlastní zkušenost, kdy mi na záhoně postříkaném minulý rok roundupem ještě teď nic neroste, ani plevel. Ne, nebylo to úmyslné, ani moje práce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.142 (?), 3.5.2023 12:22

Jednak nevíme čím vám to kdo postříkal, když vy ne. Druhak Roundup se nestříká na půdu, ale na rostliny. A pokud se použije správně, není problém s růstem.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 3.5.2023 13:36
Já na záhonech nestříkam ani roundupem a ani ničím jiným selektivním. Třeba při pěstování různých semenáčů plevel vyleze dříve, přikryju ho na pár dní černou netkanou a je po něm. Rostlinky pak vyrůstají do čistého a bez chemické zátěže. Ve skleníku používám k likvidaci plevele hořák propan-butan. Občas se stříkalo selektivním v bramborách a řepě. Roudup jedině tam kde je nějaký velký bordel, třeba výmladky dřevin, které prorůstají pletivo plotu a ničí ho.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
jikok - (48) - 25.89 (?), 23.5.2017 15:53

nemusíte nic, Roundup a jemu podobné fungují jen na zelený list, v půdě se rozloží, zůstane reziduum, pokud soused namíchal postřik od oka.. to je problém rozvojového zemědělství, že tam nějakému čmoudovi nevysvětlíte, že roztoky se míchají v nějakém poměru a ne vždy platí, že silnější= lepší. Takže vemte motyčku a začněte sázet. A až vás budou bolet záda, zajděte za sousedem vyzvědět, co tím mínil. třeba chtěl pomoci, kdo ví?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 255.22 (?), 5.6.2018 6:07

Dobrý den, já se s názory, že lze sázet bez obav po krátké době, neztotožňuji. Pro příklad - zemědělec se rozhodl, že bude pěstovat bez této chemie - sedm let poté, co glyfosáty přestal používat, se rezidua stále objevovala v plodinách. Odbouratelnost také závisí na půdním typu. Navíc nejde jen o samotnou účinnou látku, ale s tímto přípravkem do půdy přichází další látky, které jsou dále transformovány a mohou být škodlivé a mnohdy i škodlivější. Kromě toho glyfosát samotný je pravděpodobný karcinogen a má celou řadu dalších negativních účinků, uvažuje se například souvislost s výskytem autismu. Pokud jste dala na názory předchozích pisatelů (je vidět, že notná míra dezinformace stále mezi lidmi panuje) tak Vám přeji dobrou chuť při konzumaci Vašich výpěstků. :( 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 112.187 (?), 5.6.2018 7:42

Já naopak dezinformaci vidím pouze z vaší strany. Je to samé "rezidua", "mohou", "transformace", "karcinogen", "autismus". Ona se z toho dá poskládat strašidelná věta bez jakýchkoli reálných základů, viďte? frown Pokud chcete hlásat tato závažná obvinění, měl byste je také podložit pádnými argumenty, výzkumy, testy.

Jinak moje zkušenost - před rokem při výsadbě většího množství ovocných stromů jsem použil ke kořenům kompost z brněnské kompostárny. Obsahoval rezidua nějakých herbicidů, protože když jsem ten samý použil pro rajčata, zareagovala typicky deformací listů a plodů. Nicméně ovocné stromy s tím problém neměly a vesele rostou. Takže - povrchové ošetření vašeho pozemku nebude mít žádný vliv na sázené stromy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 255.22 (?), 5.6.2018 22:49

Je možné, že o tom víte víc, je to jen můj názor a vybrat si každý může, co chce a z čeho chce. Čerpám jen z infromací z absolvovaných vysokých škol a prezentovaných údajů. Byla to pouhá osobní reakce na dotaz a ne psaní vědeckého článku, kde pochopitelně svá tvrzení dokládám. A to, že nějaká rezidua herbicidů viditelně neškodí některým plodinám, ještě neznamená, že sekundárně neškodí lidem. Stromy Vám jistě rostou, o inhibici růstu zde nebyla ani zmínka, i plevele po čase opět rostou, proto se také herbicidy aplikují opakovaně. Ono totiž, kdyby plodiny nerostly i v přítomnosti herbicidů, tak by to jaksi ztratilo smysl a nebyl by důvod herbicidy aplikovat, kdyby pak nevyrostlo ani to, co chceme. :) 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů20:33
Nářadí pro průklest vysokých stromů19:15
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika