Svlačec - pupenec



František - (26) - 218.135 (?) 
11.8.2017 8:21, zobrazeno: 7159x

Na záhrade sa mi rozmnožil svlačec / pupenec /. Nechával som časť záhrady úhorom.  Nechcem ho ničiť chemicky a asi je to dosť problematické. Poradí mi niekto, Nevedel som že je to skoro nezničiteľná rastlina. Pýr som napríklad mechanicky odstránil vybraním koreňov. Plochu kde mám svlačec je asi 150m štvorcových.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 184.133 (?), 11.8.2017 8:48

Letos se svlačec hodně snaží. Popenec je také problém. Zelené hnojení, rotavátorování, rytí, opakovat. Svlačec je sice hodně hluboko, ale časem slábne. Nezdá se mi, že by obrůstal z kousků, které se od hlavního kořene odlomí, odtrhnou. Popenec na obdělávané, kypřené půdě nemá naději. No a po roce volit kulturu takovou, aby se v ní dalo dloubat, vyrývat oddenek svlačce z co největší hloubky. Zásobu semen a částečně i oddenky ničí použití dusíkatého vápna. A protože jste ze Slovenska, možná z oblasti teplejší než je třeba Polabí, Morava, zkuste solarizaci. Natáhnout na pozemek černou fólii, nechat působit teplo. Alespoň část horizontu to v počasí, jaké bylo poslední dobou vyčistí.   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2261) - 17.10 (?), 11.8.2017 9:17
Svlacec (slovensky nazyvany pupenec) je mechanicky neznicitelny. Snasi dobre i vysoke teploty. Cerna folie by mohla pomoct zamezenim pristupu svetla. Docasne.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 104.15 (?), 11.8.2017 9:38

Pri pupenci plati - nikdy sa ho nechemicky nezbavite uplne, da sa ale vyrazne eliminovat. Rozhodne nesmiete rotavatorovat, inak si ho roznesiete po celej zahrade. Treba neustale vyberat aj s co nadlhsou castou korena (vidlami) vzdy ked opat prerazi na povrch, co je tak cca 5-10 krat do roka. Zhruba rok az dva trva, kym sa vyrazne eliminuje, zavisi od sily ponechavanych korenov.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 240.228 (?), 11.8.2017 10:31

Souhlasím, žádná folie ho nezničí, ani nic podobného. A nerotávatorovat? To bych ztěží něco mohla vysadit. Ano, za mého dětství jsme to všechno jen mlátili motykama, to už bych ale teď(a sama) nedala. Zadavateli: vemte to nějakým totálním herbicidem, jinak ho tam budete mít do alelujá, tím spíš, že se vám vysemení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 104.15 (?), 11.8.2017 11:21

Nevidim dovod preco rotavatorovat, ci uz pupenec je alebo nie. Pritom mam tazku ilovitu podu z riecnych naplavenin. Staci na jesen pekne vidlami/rylom skopat a sucasne zrovnat. Cez zimu to pekne mraz potrha a na jar staci zrovnat hrablami. Neporusi sa kapilarne vzlinanie a nie je potom problem s nedostatkom vody pre vzchadzajuce semienka. Rotavatorom vyrobite 10-15 cm presusenu vrstvu pody, kde potom samozrejme nic moc nechce vzchadzat. Po zahrade chodim len po doskach, inak len ked je dosatocne sucho a nehrozi uslapanie pody. Poda ma potom peknu strukturu a aj po celej sezone pri jesennom rylovani sa pekne rozpada. Rotavator doma sice mam, ale nepouzivam. Mnoho ludi okolo rotavatoruje, ale absolutne nemaju cit pre strukturu pody a potom sa cuduju ze im nic nevzchadza a ze maju utuzenu podu ked po nej zamokra slapu...

Trnavsko 145 mnm

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 240.228 (?), 11.8.2017 15:21

Teda nechci zpochybňovat, ale těžkou jílovitou zem, rycíma vidlema? Máme co dělat, aby jsme se tam dostali se špičatým rýčem(i to se na něm houpu jak Tarzan, abych ho dostala do země) Ano, teď už tři suché zimy po sobě, by to možná stačilo srovnat hráběma, protože půdní vlhkost je minimální a mráz -26st to opravdu roztrhal a vysušil dokonale. Jinak je má půda jak modelína, pokud je mokrá(což už si ani skoro nepamatuju) tak to udělá lepivé hroudy, do kterých nezasadím nic. jediná možnost byla jezdit po tom rotavátorem tak dlouho, až z velkých hrud stanou se alespoň 5cm. Respective i zasadím, semínka zapadnou dopryč. Nevím, ale z říčních naplavenin bych řekla, že je spíše písková(štěrková) než jílová... Konvalinka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 104.15 (?), 11.8.2017 17:43

Blizko pri koryte je pieskova zem, na okraji nivy (moj pripad) je il. Tak je to vsade - najblizsie pri koryte sa usadi tazka frakcia (piesok), najjemnejsie ciastocky (il) su odnesene az uplne na hranicu zaplavovej oblasti.

Uslapana a udupana, dlhodobo neobrabana ilovita poda (ta moja) sa naozaj rycimi vidlami za sucha spracovavat neda. Ak sa primerane zavlazi, tak to ide trochu lepsie, ale rylom ovela lepsie. Ja sa vsak bavim o mojim sposobom obrabanej pode, tam s pouzitim rycich vidiel nie je problem. Rylom to ide samozrejme rychlejsie, ale posekaju sa tym aj korene stromov (to je dalsi dovod preco nepouzivam rotavator) a povrazdia sa dazdovky.

Mozno mam stastie v tom, ze mam moznost zavlahy studnicnou vodou v lubovolnom mnozstve. Tym padom si vzdy viem pripravit primerane vlhku zem ak potrebujem. To ale vyuzivam len cez sezonu, ked sa dam do likvidacie dlhodobo neobrabanych usekov. Na jesen sa mi este nikdy nestalo, ze by bolo sucho. Ked uz, tak bojujem skor s blatom...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
František - (26) - 218.135 (?), 22.8.2017 14:48

Ďakujem za odpovede. V podstate záver je taký že musím usilovne odstraňovať svlačec / slov.  pupenec / čo najčastejšie a aj s koreňom. A pritom úspech nemám zaručený. Ten koreň je potvorsky hlboko. Ako som písal chemicky ho nechcem odstraňovať. Dúfal som že podobnú cestu už niekto úspešne absolvoval aby som bol povzbudený v tejto práci a aby nebola zbytočná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika