Rozdil mezi herbicidy



Stránky: 1,  2   
NeoMedic - (35) - 177.53 (?) 
3.8.2011 3:16, zobrazeno: 18341x

Dobry den,

shanim totalni herbicid a zajimaly by me rozdily mezi Aktiv a bioaktiv.

Roundup aktiv 140 ml 159,– Kč

Roundup aktiv 540ml 469,- Kč s DPH

Roundup klasik - 1 l 315,- Kč s DPH

roundup 1000ml biaktiv 350,- Kč s DPH

Jedna se o ruzne e-shopy, ale ceny se tak pohybuji. Nejradeji bych koupil ten 1l roundup za 350kc ale zajimalo by mne, proc je tak levny oproti tem druhym.

Jeste velmi zajimava nabidka je:

Dominator 360 SL-1l, neselektivní herbicidní přípravek 236,- Kč s DPH

Vsechno by to mely byt totalni herbicidy, ale ze stranek sem se nedovedel nic nejakych rozdilech. Pokud by nekdo mohl poradit, byl bych urcite rad.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 3.8.2011 6:50

Všechny tyto herbicidy mají stejnou účinnou látku a to glyphosat. Může být rozdíl v rychlosti účinku, ale konečný výsledek je stejný. Proto je pro mne u těchto přípravků rozhodující cena, proto bych neváhal a koupil Dominator.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 3.8.2011 8:51

Rozdílné ceny jsou m.j. způsobeny i různou koncentrací přípravku. Produkty stejného výrobce - např. různé Roundupy - po naředění k postřiku - většinou vyjdou skoro nastejno. Méně známá generika (Kaput, Dominator, aj) vycházejí obvykle o něco levněji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 165.45 (?), 4.8.2011 15:00

Nemáte pravdu. Roundup, Glyfogan, Dominátor a Kaput obsahují stejné množství účiné látky. Liší se cenou, která je u Roundupu podstatně vyšší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 4.8.2011 15:15

  Ano, jinými slovy jsem to tak napsal. Generika, jako Dominátor, Kaput, aj. vycházejí obvykle levněji (ale ne řádově), zatímco různé Roundupy (Roundup, Roundup hobby, Roundup aktiv Roundup bioaktiv) vycházejí po naředění plusminus nastejno.
    Přátelé údolí Monsanto tvrdí, že i při deklarované stejné koncentraci účinné látky je jejich preparát (R.) účinnější. To neumím posoudit, spíš bych tomu nevěřil. 
    Ale obecně se traduje, že např. Acylpyrin z Herbacosu má stejně účinné látky jako Aspirin od Bayera a přitom jeho účinku nedosahuje. Tak babo raď.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 152.34 (?), 4.8.2011 15:52

Stejně jako u generických léků je u generických agrochemikálií účinná látka stejná jako v originálním přípravku. Lišit se ale mohou látky pomocné a přídatné. V případě herbicidů může třeba hodně ovlivnit smáčedlo. Někdy může být účinná látka mírně odlišná, může jít o jiný polymorf, což třeba neovlivní účinnost, ale rozpustnost nebo stabilitu už ano. Značné rozdíly bývají také u isomerů - některý může být účinný a druhý úplně neúčinný - a když je produktem směs může se účinnost dost lišit. V některých případech deklarované složení tyhle "jemné" odchylky nepostihuje.

Z toho plyne, že nic nejde zobecnit, co platí pro jeden přípravek, neplatí pro druhý. Pokud je shodné deklarované složení (včetně těch pomocných a přídatných látek), pak nezbývá věřit, že i účinek bude stejný. Myslím si, že v opačném případě by se výrobce originálního přípravku postaral o to, aby výrazně méně účinné konkurenční generikum zmizelo z trhu. baba

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 165.49 (?), 5.8.2011 9:17

Úplně vyčerpávající odpověď, která u léků určitě, nebo budem tomu alespoň věřit, platí. Mě ale nevadí, jestli tyto přípravky mají na plevel nějaký odlišný´účinek, hlavně že ho zahubí. A na rozdíl od roundupu o polovinu levněji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 152.34 (?), 5.8.2011 11:57

To právě není úplně jisté. Účinná látka může být stejná, ale když bude přípravek obsahovat třeba nevhodné smáčedlo, bude stékat na zem nebo tvořit kapky (nepokryje celou plochu), takže celková účinnost přípravku bude o něco horší a budete ho k zahubení plevelu potřebovat větší množství. Ve výsledku úspora nemusí být významná. Netvrdím tím ale, že je lepší originál než generikum, levnější přípravek než dražší. Může to být klidně naopak.

Jinak agrochemikálie procházejí podobným procesem testování a schvalování jako léčiva a je k nim i podobná dokumentace. baba

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 44.220 (?), 6.8.2011 23:09

Vyzkoušel jsem asi čtyři značky glyfosátů a došel jsem k tomu, že víc než na značce záleží na způsobu a době aplikace. Je poměrně zajímavé, že trs vlaštovičníku odolal všem čtyřem. Chalupář

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 5.8.2011 12:36

Mě ale nevadí, jestli tyto přípravky mají na plevel nějaký odlišný´účinek, hlavně že ho zahubí. A na rozdíl od roundupu o polovinu levněji

To je na první pohled rozumná filozofie, která se prolíná celou naší dnešní společností a já, přiznám se, z toho někdy nejsem nadšený. Můžeme ji modifikovat na jiné oblasti, kde je to srozumitelnější:
a) mně nevadí, jestli je vrtačka z Číny nebo Německa. Hlavně že vrtá. A o polovinu levněji
b) mně nevadí že kalhoty mají křivé švy, hlavně že zakryjí mé nohy. A o polovinu levněji
c) mně nevadí, že v klobásách není maso a v uzeném je želatina, hlavně že mě nasytí. A o polovinu levněji.

Netvrdím, že generické agrochemikálie musejí mít v sobě těžké kovy či jiné škodlivé balasty, o jichž se na etiketě nepíše. Fakt je, že účinek herbicidu se obtížně měří a ojektivizuje. Nicméně nejsou to výrobci, ani dovozci, nýbrž imperativ poptávky po co nejlevnějším výrobku, který postupně vytlačuje z našeho trhu kvalitní zboží. Teď vidím, že kritizuju i sebe, poněvadž mám ve skříni taky Dominátora. Problém je, že účinek herbicidů se obtížně měří a objektivizuje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika