O jaký plevel se jedná?



Stránky: 1,  2   
Petulik1603 - (3) - 6.19 (?) 
11.5.2009 13:29, zobrazeno: 21621x

V jahodách se nám už pravidelně rozrůstá prakticky nezničitelný plevel - viz. obrázek. Je to jakási plazivka, která má kořenový systém hlouběji v zemi a roste neskutečně rychle. Jahody sice plodí i tak dostatečně, ale dostat se k nim je složité. Ačkoli kolem záhonu je i další "volná" plocha s jinou zeleninou, na další místa se plevel nerozrůstá. Lze ho nějak zničit pokud možno ještě letos aniž by utrpěly jahodníky?

jahoda-plevel foto 1
jahoda-plevel foto 1
jahoda-plevel foto 2
jahoda-plevel foto 2
jahoda-plevel foto 3
jahoda-plevel foto 3
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?), 11.5.2009 21:43

Nejsem si úplně jistý, ale domnívám se, že by se mohlo jednat o některý druh vytrvalého rdesna, např. o rdesno obojživelné. Postřik totálním herbicidem by asi byl problémový, protože byste mohl zasáhnout i jahody. Bylo by možné aplikovat Casaron-- lokálně posypem v místě kořenění plevele před deštěm a nebo následně mírným zalitím. Aplikaci provést ve dnech, kdy nejsou vysoké teploty - správně by se to mělo dělat v časném jaru, jakmile sleze sníh. Při vyšších teplotách totiž páry tohoto herbicidu mohou popálit i kulturní rostlinu.

Granule Casaronu by se samozřejmě nesměly dostat na listy jahodníku nebo do těsné blízkosti trsu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 176.18 (?), 11.5.2009 22:48

Řekla bych, že je to spíš nějaký svlačec. Zrovna teď na jiných stránkách jsem četla radu na svlačec ve skalce, což je něco podobného Vaší situaci. Radí tam potřít listy plevele BOFIXem  (třeba štětečkem), do 10dnů prý uhyne. Jinak radí na svlačec přiklopit kelímek nebo skleničku potřenou zevnitř herbicidem.   Lída

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 6.19 (?), 12.5.2009 10:28

Asi budete mít pravdu. Nevím jak to kvete, protože ho většinou vytrhám dřív než to stačí, ale četla jsem si ještě tady diskusi o nejhorším plevelu a myslím, že podle popisu ostatních na tom budem stejně   Vyzkouším ten BOFIX a po jahodách to vemu asi kompletně ROUNDUPem. Díky za radu 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 49.39 (?), 12.5.2009 12:23

Bofix Vám může poškodit i ty jahody, stejně jako roundupové herbicidy. (Bofix je určen do trávníků - nepoškodí trávu, ale širokolisté - dvouděložné - rostliny ničí).

Takže doporučuji opatrně stříkat či potírat listy svlačce roundupem (apod.).

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 79.90 (?), 12.5.2009 22:50

Pokud jsem se zmýlil a je to svlačec (ten má relativně slabý, ale pevný a hlavně hlubokokořenící kořen na rozdíl od vytrvalého rdesna s oddenky) potom použítí Roundupu pomůže jen velice dočasně. Nejúčinnější by byla kombinace Starane a Aminexu (účinné látky těchto přípravků jsou obsaženy i v tom Bofixu). 'Učinná by byla i kombinace Roundup+Starane. Aby byl svlačec zlikvidován na delší dobu (pokud zde je více let, může mít kořeny i několik metrů hluboké), musel by být postřikovou kapalinou dokonale ovlhčen a jahody si myslím, že by silně utrpěly. Prostě postřik by je nesměl zasáhnout!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Petulik1603 - (3) - 6.19 (?), 14.5.2009 10:35

Dobrý den Václave, děkuji za rady, vidím, že máte opravdu bohaté zkušenosti. Zatím to vypadá spíše na ten svlačec, včera jsem si to prohlédla ještě jednou pořádně do podrobna a určitě to bude on   Rozhodla jsem se prozatím okopávat a pak po "hlavní sezoně" zřejmě použiji dle Vaší rady kombinaci Roundup+Starane a nové jahodníky zasadím na místo vedle. Snad po tomto zásahu a zimě to Svlačec na chvíli vzdá. Ještě jednou děkuji a přeji krásný den. Petra

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Bohuna - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (166) - 186.113 (?), 19.5.2009 11:55

Bojuji se svlačcem už třetím rokem. Byl hlavně okolo kompostu a rozpadlého skleníku. Dvakrát až třikrát do roka chodím se štětečkem a natírám mu listy. Natřený zahyne, ale kousek vedle vyrazí další. Měla jsem ho i v trvalkách. V záhonu k němu zapíchnu tyčku a navedu ho, aby se pnul nahoru. Tyčku zapíchnu i šikmo tak, aby se nedotýkal kytiček. Když má alespoň 15 lístků, tak spodní lístky ostříhnu aby se ničeho nedotýkal a natřu ho štětečkem Roundupem. Nevím jestli by se nějaké zbytky nedostaly do jahod. Mě se ho vyrýt nepovedlo. Má hrozně dlouhé a křehké kořeny. I z malého zbytku kořínku zase vyrazí. Už ho je o hodně méně, tak doufám, že zvítězím a Vám přeji také úspěšné zničení.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Kejklířka - (16) - 141.225 (?), 1.6.2009 19:28

Hezký den,

poznal by někdo, o jakou rostliny (plevel) se jedná? Výška je asi 60 cm.

Není to nějaký druh pelyňku? Vyrostlo mi to mezi růžemi.

Děkuji,

Zdena

Bez názvu
Bez názvu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 1.6.2009 20:21

Dosti se to podobá Kakostu lučnímu, mám toho plnou zhradu. Zkuse si "vygoglovat"  Kakost a porovnáte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika