Likvidace svlačce a pcháče ze záhonu



Stránky: 1,  2   
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 180.6 (?) 
2.5.2020 23:02, zobrazeno: 6143x

Mám připravený záhon na výsadbu rajčat. Loni tam byly dost zanedbané jahody zaplevelené svlačcem. Hodně jsem ho při rytí vyházela, ale letos zase vyrazil. Snažila jsem se ho vyrýt, moc úspěšná jsem ale nebyla, kořeny má hodně hluboko a nahoru jenom tenké vlákna, které se snadno poškodí. Mám tady zbytek herbicidu Touchdown, pokud bych s ním potřela listy svlačce, aby se herbicid nedostal do půdy, bude to mít vliv na rajčata zasazená za dva týdny? Vím že zrovna rajčata jsou na herbicidy hodně citlivá, může se záhon tímto způsobem kontaminovat? Nebo raději škubat každý týden svlačec a postříkat až na podzim po likvidaci rajčat?

Podobný problém mám v loni nově vysazeném záhoně jahod, tam je nejenom svlačec, ale i pcháč. Teď ho vytrhám jenom povrchově, jahody už kvetou, ale v červenci po odplození bych ho taky ráda zlikvidovala důkladně, jahody tam budou ještě dva roky. Je možné v záhoně jahod potřít listy pcháče a svlačce herbicidem, neovlivní to ty jahody? A pokud ano, tak v koncentraci jako postřik?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 61.212 (?), 3.5.2020 10:27

Já bych to nedělal. Se svlačcem a osetem v záhonech žiji několik desítek let. Utrhnu vršek a je to. Také jsem o něčem podobném uvažoval když se objevil Roundup, ale nikdy jsem to nerealizoval.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 91.196 (?), 3.5.2020 10:38

Jsou pro malé pěstitele dostupné relevantní informace-prováděl někdo studie, jestli ano, jak jsou spolehlivé? Nebo nejsme pro vědce zajímavá cílová skupina? Vždyť i my se jim snad skládáme svými daněmi na jejich živobytí-no ni? Přeci je R. nabízen v obchodech!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 180.6 (?), 3.5.2020 11:40

No já už s nimi také žiju pár desítek let a nikdy jsem o likvidaci herbicidem neuvažovala. Jenže ten svlačec mi už trochu začíná přerůstat přes hlavu. Před 2 týdny jsem připravila záhon po zimním zaorání zeleného hnojiva, vytrhala všechen plevel a snažila se vyrýt i ten svlačec. Po 2 týdnech je opět zarostlý svlačcem, po jiném plevelu ani památky. Takže jsem začala uvažovat i o chemické válce, loni Touchdown na zničení křoví u plotu fungoval a to jsme s ním předtím marně bojovali několik let. Snad to na ty rajčata opravdu nebude mít vliv, jak píše KUKY. Náletový plevel míním i nadále plet, ale nad tím svlačcem a pcháčem se mi nějak nedaří zvítězit. :-(

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4473) - 25.216 (?), 3.5.2020 10:58

Na rajčata, pokud je budete sázet za 14 dnů, mít negativní vliv nebude, i když se dostane do půdy. V půdě rychle ztrácí účinnost. Nakonec je vstřebáván jen listy a zelenými stonky. Rajčata jsou citlivá na herbicidy používané v trávnících a obilí proti dvouděložným plevelům. Já mám dobrou zkušenost s hubením pcháče a svlačce ve skalce a růžích glyfosátem (např. Váš Touchdown) v 10% koncentraci opatrně štětečkem. Nesmí se potřísnit žádoucí rostliny a nemělo by hned pršet, aby se nátěr nerozstřikoval, kam nemá. S jahodami po sklizni bych si tu práci dal. Když někde jahodník potřísníte, tak jednoduše listy hned ustřihnete. Jahodníku to nevadí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 180.6 (?), 3.5.2020 11:42

Tak já to zkusím, snad to opravdu nebude mít na budoucí rajčata vliv, děkuji za radu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 61.212 (?), 3.5.2020 15:54

Někde jsem četl, že aby toto bylo účinné, tak je potřeba aby v rostlině nebyl jen tok živin z kořenů do zelené části, ale také obrácený tok ze zelené části do kořenů.  Potom se zničí i kořeny hluboce kořenících plevelů. Takhle to bylo popisováno u Roundupu, dokonce bylo psáno, že nejlepší moment pro likvidaci svlačce je až když začne kvést. Myslím si, že teď na jaře by to podle tohoto mohla být zbytečná práce.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 100.246 (?), 3.5.2020 16:23

Protože k ničení plevelů je nutné, aby měla rostlina dostatečně velkou listovou plochu a také je vhodné využít zvýšené citlivosti k herbicidům v době kvetení, tak bych se s ním nevzrušoval. Takové potírání vyčuhujících několika malých lístečků, je jen mrhání vlastními silami a časem, tak je vhodné si ho nevšímat a použít herbicid až v době kvetení, kdy je účinek největší. V době květu je možno natírat, ale také i stříkat s použitím krytu. nemusí být zasažena celá rostlina.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 180.6 (?), 3.5.2020 16:50

OK, tak já svlačec před zasazením rajčat zase jenom oškubu a na podzim po jejich likvidaci ho vezmu celoplošně, to už bude mít listové plochy určitě dostatek (a květů taky). U pcháče v jahodách ale do květu čekat asi nevydržím, jak musí být velký, aby to už fungovalo?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 13.31 (?), 4.5.2020 20:51

použití štětečku není špatné, 10 % roztok je až dost silný, není třeba potírat celou rostlinu, stačí jeden list, pcháč i svlačec jsou velmi citlivé. Snad ještě doplnění: při aplikaci musí být půda suchá, protože ve vlhké půdě se prostředek rychle zozptýlí díky povrchovému napětí i tam, kde ho nechceme dřív, než je inaktivován. Takové ty postřiky s chráničem při nezkušenosti spolehlivě zlikvidují všechno zelené. Výrobky s gelem v nádobkách od deodorantů nemohl vymyslet dusevně zdravý člověk.Ty nářky nad použitím glyfosatu mi připomínají slova jednoho asistenta během studií: poslechněte, člověče, vy mi připadáte jako sedumnáctiletá francouzská slečinka z lepší společnosti, odcházející z penzionu pro svobodné dámy mírně těhotná, stydící se vyslovit slovo pochva...                                                  pH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika