Palmy, Martinsicuro - Itálie



papaya - (27) - 147.174 (?) 
21.5.2011 12:54, zobrazeno: 14581x
Palmy dovezené z Martinsicuro - Itálie pomůže mne někdo určit o jaké palmy se jedná, dostal jsem je darem bez pojmenování. Dále bych chtěl poprosit o konkretní odkaz či radu jak je v našich podmínkách pěstovat, nejlépe zasazené v zemi venku bez květináče. děkuji Petr
palma 1
palma 1
palma 2
palma 2
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 183.156 (?), 21.5.2011 14:17

Myslím, že palma 1 je Chamaerops humilis - žumara nízká a palma 2 datlovník kanárský - Phoenix canariensis..

Ani jedna z nich nepatří mezi nejvhodnější pro jejich celoroční pěstování venku. Podívejte se na starší diskuse. O phoenixu je psáno např, ve vláknu Květináč (i v dalších). Osobní zkušenosti s jejich pěstováním však nemám.

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 87.89 (?), 21.5.2011 19:19

Názvy psané výše jsou správné. I to, že pokud nemáte s pěstování palem zkušenosti, rozhodně nedoporučuji je vysazovat ven.

Obě mají šanci u nás přežít, ale jen s perfektní ochranou a minimálně datlovník s nutným vytápěním. Ale jak říkám, je lepší postupně si zjišťovat, co která palma obnáší, pak začít pěstovat mrazuodolné palmy, které se nemusí přes zimu tak chránit. A pak už to pude samo. Za víkend se to ale nenaučíte.

Co se týče pěstování v květináči, tak nic složitého, spousty sluníčka, a jednou denně hojná zálivka. Obě snesou částečné proschnutí, ale obě špatně snáší dlouhodobé přemokření. Hnojení stačí tak 2x ročně pokud možno plné organické. Od poloviny dubna do konce listopadu mohou být obě venku, snesou v květináči krátkodobě maximálně -4/-5°C. Ale nedoporučuji vystavovat mrazu větším než -2°C po dobu delší než je noc, pak by mohly vyhnít.

A ty květináče ve kterých je máte, pokud nemají dole dirku na odtok vody, tak jsou naprosto nevhodné, pokud je to menší květináč vsazený do větší nádoby, tak taky je to nevhodé, nemůžete vidět kolik je u dna vody. Nejlepší je, když je květináč a pod ním podmiska, takhle vidíte kolik má palma vody.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
lea. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (459) - 31.192 (?), 21.5.2011 19:46

jednou denně zálivka? Není to moc?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 87.89 (?), 21.5.2011 21:53

Já zalívam někdy i 3x denně, zvlášť při vedrech, je lepší mít jistotu, že je zalito, než, že to pak přeschne.

Za další, nikdy mi palma nechcípla na to, že sem jí moc zalil. Zase si nepředstavujte, že moje rostliny stojí v blátě, zálívám podle potřeby a podle složení půdy a někdy je nutné zalít i víckrát denně.

V zimě zalívám teprve a jedině až substrát vyschne a to se někdy ani za celou zimu nestane. Takže při letnění rostlin, vodou nešetřit! Pokud je pod palmou podmiska, přelití nehrozí..a dál prosím neřešit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
papaya - (27) - 147.174 (?), 21.5.2011 22:12
díky za cool informace, květináče vyměním, jaké mrazuvzdorné palmy by jste doporučil pro začátečníka?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 87.89 (?), 21.5.2011 23:25

Určitě Trachycarpus fortunei. Další nejsnáze pěstovatelnou palmu asi budete hledat těžko. Ovšem jestli to chcete pěstovat od semínka, tak do země až po dvou letech od vyklíčení. Obecně se nedoporučuje sázet do země palmy s kmenem nižší než 50 cm, ale poslední dobou vyplívají poznatky, že palmy které ještě němají ani dospělé listy, přejí zimu kolikrát lépe, než jedinci s kmenem 160 cm, jako třeba u mě.

Jestli jste začátečník a jste si jistý, že se tomu chcete věnovat, doporučuji si nakoupit semena palem, co se vám jen líbý a co chcete mít do budoucna. Já jsem zasadil svojí první palmu před 8-9 lety a můžu jen bědovat, proč sem si jich nevysadil více . Další palmy jsem zasadil asi o 5 let po té a to už jsem si dal druhově a množstevně záležet. Teď jsem pyšný, mám o co se starat a na co se dívat.

Další varianta je, koupit si už větší palmu s kmenem jak je libo. Už i to trh nabízí, cena je ale taky tak vysoká..jako ta palma. jako začátečník jsem nemohl uvěřit, že jsou palmy tak drahé, ale postupně jsem tomu začal rozumět a vím že cena je většinou opravdu správná. Ale začátečníkům nedoporučuji si kupovat velkou hotovou palmu, je opravdu lepší začít na semínkách, aby jste si vyskoušel co to pěstování vůbec obnáší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 200.1 (?), 12.6.2011 9:37

Mimochodem takhle nejak to vypada kdyz pestujete ze semen Bacha aby z toho nebyla zavislost.

Prvni fotka... vpravo sam si nejsem jisty, jestli phoenix, vedle vepredu 2x chamaerops, vedle washingtonie, vzadu 2x butie, ktere vyklicily cca po 1,5 roce v plastovem pudle u okna kde na ne palilo slunko (mimochodem vyrostly mi 2 rostliny z jednoho trojokeho semene-jsem vzdycky myslel, ze 2 jsou "slepe" jako u kokosu. No presazeni prezila starsi rostlina uspesne, mladsi sem presadil se semenem a taky roste), dalsi 3 semena butie porad nic.

Pokud se podari vlozit druha fotka, tak 2 datle, ta vlevo ze semene, vpravo z Tesca. Jde poznat, ze ta jedna je kupovana...

Plantaz
Plantaz
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 56.72 (?), 9.9.2012 21:43

Dobrý den, taky jsem zkusila zasadit semínka datlovníku kanárského.Vyklíčili přímo v květináči.Kořen je dlouhý asi 10cm, nahoře stále semínko.Chtěla bych se zeptat, jelikož jsem laik, jak s pěstováním dál pokračovat, zda stále přesazovat do hlubších květináčů, když kořen proroste dolů k misce nebo ho zkrátit aby se rozvětvil... Též bych se chtěla zeptat, zda semínko může být na hlíně nebo mám přidat hlínu a zasypat ho.Poslední dotaz, za jak dlouho zhruba se vyklube list?Děkuji předem za případné rady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 87.89 (?), 9.11.2012 15:47

Datlovník je velmi jednoduchá palma, zvlášť když máte doma okno na jih. Určitě nic nestříhat, taky by jste si neřezala nohy jen proto, že vám jsou kalhoty malé, tak si přece koupíte nové ;-).

Přesazovat, do hlubších a hlubších, ale zase to nepřehánět, datlovníky i takhle malé semenáčky mají kořeny až několik metrů dlouhé. Prvního listu se u datlovníku dočkáte do 2 až 5 měsíců, záleží jak moc vhodné pomínky máte. Pak už to jde rychle, ročně těch 5-6 listů doma vyroste. Pokud budete letnit, tak i 2x tolik ;-).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika