Hledam nekoho, kdo se vyzna v pestovani palem



Stránky: 1,  2   
Soferisko - (12) - 101.183 (?) 
26.9.2014 4:56, zobrazeno: 13893x

Experimentuju s pestovanim palem ze seminek.  Hledam nekoho, kdo by obcas poradil, co a jak. Na oplatku bych mohl sehnat naka semena z ruznych druhu, co se vyskytuji u mexickych hranic. (Jih USA). Jezdim pravidelne do oblasti jizniho Texasu a kdyz zahlidnu neco zajimaveho, beru semena. Sice tomu skoro nerozumim ale experimentalne jsem vysadil semena Texas Fan Palm a neceho, co vypada jako palma z Kanar. Vsechno se ujalo pomerne bez potizi ale co se zrovinka deje, spicky sazenic jdou do hneda.

Na zaberu je jeden z mych prvnich pokusu. Mel jsem tady semena dost dlouho lezet (tri az ctyri roky)a nez je vyhodit, zkusil jsme jim dat sanci. Dal jsem je postupne do kelimku na kafe ale posledni dny se deje to, ze drobet zloutnou spicky vyhonku. Vody maji snad dostatek a je to destova.

Pripadnou radu, nebo drobnou spolupraci uvitam:-) lojzakabat@gmail.com






Adresa příspěvku
Připojit reakci   
   
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 26.9.2014 9:10

na třetím obrázku nemáte palmu, ale cykas. Je to dvoudomá rostlina, která se pěstuje jinak než palmy. Protože roste podstatně pomaleji, je oblíbenou pokojovou rostlinou ozdobnou listem.

Ad výsev. Vaše semenáčky vačerpaly živiny a nyní trpí "hladem" je potřeba přihnojit alespoň nějakým levným hnojivem jako je na muškáty.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Soferisko - (12) - 101.183 (?), 26.9.2014 14:52

Dekuji:-).. Ten Cykas.. (Tusim Sago Palm). Mam na zahrade ctyri. Jsou uz vetsi ale rostou velice pomalu. Jednou v roce mi z prostredka vyjede par novych vetvicek a tim to konci. Vetsinou ja na jihu vidim, jako obr rostliny, ktere se mi v nasich podminkach tezko podari docilit. Pokud je uz velikosti, co je na zaberu, tak te muze byt 20-30 i mozna vic roku. Akorat se mi poprve podarilo narazit na jedince, co melo semena. Ta se u te rostliny se konala na dvou mistech.  Jedna serie zboku a druha byla zakuklena na spici. Na ty jsem nemel rukavice a tak si je vyzvednu, az tam pojedu.  Na Youtube jsem udelal pruzkum a vypestovat je ze semene je drobet naronejsi. Nicmene,- zkusim to.

K tomu hnojivu. Ja si nehda privezl z jihu pixlu, s hnojivem pro palmy. (mam na zahrade par vetsich Mexican Fan Palm) Je to smes ruznobarevnych granuli, ktere se nemixuji s vodou ale rika se tomu Slow Release. Posype se vrsek hliny a pri kazdym zalevanim se postupne uvolnuje potrebna zivina. A korat nevim, jestli ten samy produkt muzu pouzit u tech mrnavych semenacku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 26.9.2014 15:10

Na rozdíl od p. Standy bych vám poradil, abyste nyní ty své semenáčky nehnojil, ale co nejdříve je vzájemně oddělil a zasadil je samostatně do jednotlivých nádob (květináčů). Většina palem totiž nesnáší poškození kořenů, resp. jsou na toto mnohem citlivější, než běžné dřeviny, známé z našeho středoevropského prostředí. Větší poškození kořenů (anebo jen i pouhé obnažení kořenů) u nich znamená dlohodobou růstovou stagnaci, případně i úhyn. Pokud je totiž budete i nadále pěstovat takto nahloučené na sebe a navíc je začnete hnojit, propletou se jejich kořeny do sebe tak, že už je bez výrazného poškození neoddělíte. Naopak, vysazením do samostatných nádob a do humózního substrátu jim připravíte nejen potřebnou výživu, ale i prostor pro další růst. Při pěstování palem v květináčích se používají dostatečně hluboké nádoby, ne mělké.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Soferisko - (12) - 101.183 (?), 26.9.2014 16:22

Dikes:-)

Ja jsem je z toho plastickyho kontejneru uz postupne vysadil. (snimek). Slo to pomerne bez problemu. Korinky do sebe jeste nebyly ani zapletene. Akorat jich vylezlo mnohem vic, nez jsem cekal, tak to byla sichta. Jde mi o ty spicky vyrostku, kde nektere zacaly jit do hneda.  Me napadly tri varianty. Budto 1) moc slunka 2)malo vody 3) moc vody.  Dalsi situaci, co mam, je, jak je na zimu ustajit v baraku.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 26.9.2014 17:18

Na zaschlé špičky se vyprdněte a neřešte je. Pokud chcete pěstovat palmy, musíte jim dát: světlo, světlo, světlo, teplo, vlhko, výživu. A také velký životní prostor. Proboha, co tím kvantem semenáčků hodláte dělat? Přezimování palem u nás je problém, jediné vhodné místo k přezimování vzrostlejších palem je buď vytápěný skleník nebo zimní zahrada. V obýváku budou živořit, ale přežijí to. Problémem zimních měsíců je kriticky málo světla, vysoké teploty v obytných místnostech a suchý vzduch. Pokud nemáte vhodné prostředí k jejich přezimování, snažte se podmínky co nejvíce vylepšit. Určitým kompromisem může být stanoviště u okna v nevytápěné místnosti s teplotami cca 10 až 15°C.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 26.9.2014 17:41

je otázkou, jestli Alois Kabát si s námi píše z čech a nebo třeba z amerického středozápadu. V každém případě zaschlé špičky mohou být reakcí na přílišnou zálivku těsně po přesazení. Nyní jsou třeba rostlinky v pohodě a jen pouze mate to, že jakékoliv zhnědnutí u palem se po odeznění problému již nevrátí do původní zelené. Takže správně je "Na zaschlé špičky se vyprdněte a neřešte je." Pokud se Vám rostlinka obzvlášť nelíbí, pak ji vyhoďte, máte jich dost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 101.183 (?), 26.9.2014 17:56

Dekuji a dekuji:-)

Tato situace (kvanta semenacu) vlastne vznikla nechtene a necekane. Hodil jsem jich hrst do vody. Ne na dva nebo tri dny. Ale nechal jsem je v zadeklovanym kontejneru asi 8-9 dni. Proste jsem ne nezapomnel.  Po otevreni nadoby byl desivej puch. Procedil, propral a vysadil do nadoby a zavickoval. Dal na zahradu do polostinu. Zhruba za tri tydny se jich prodralo na svetlo to, co je na jednom z prvnich zaberu. Cekal jsem, ze se jich chytne jen par ale vypada to, ze klicivost se blizila ke 100%. Vyhodit je to skoda, tak jsem nakoupil kofliky na kafe a postupne vysadil. Dost jsem jich uz rozdal. Ale porad jich je kolem 1000. Krom toho, uz jich par slo kukat, takze rady zrejme do zimy proridnou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Soferisko - (12) - 101.183 (?), 26.9.2014 18:00

Jih Ontario. Jezdim do TX s nakladakem.  Jsem tam dvakrat, trikrat do mesice.



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 26.9.2014 18:03

Ontario - to je kanadské vnitrozemí nad velkými jezery. Tam budou, myslím, podobné zimy jako u nás, možná ještě sušší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika