Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
 Zahradní grily Weber - plynové, elektrické a lávové grily 

Pálení > Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku

Stránky: 1, 2, 3   

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


host - xxx.xxx.148.123 (?)
14.12.2009 12:13
Tento příspěvek (zjistit adresu)

Ahoj všicí, jsem naprostý začátečník a zajímalo by mě jaký májí zkušení bardi názor na staření pálenky??

Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


tatnda (1019) - xxx.xxx.147.34 (?), 14.12.2009 12:31
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

něco na tom je, ale kdo nechce, tak stači flašky nastrkat na rok, dva,tři... podle šmaku a kolik vydží majitel... do sklepa.Ultrazvuk nenahradí vše, stejně musí alkohol odstát.

Připojit reakci
   

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


tomast (566) - xxx.xxx.244.4 (?), 14.12.2009 14:35
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud budete experimentovat (např. máte-li přístup k laboratorní ultrazvukové lázni), pak velmi opatrně s malým množstvím a nepřehnat to, méně může být více!

Mám kolegy, kteří před lety takhle experimentovali s flaškou - na minutu ultrazvuk a degustace... a pokračovali další minutu. Pokud se pamatuji, doporučená doba byla asi 3 minuty.

Jistým problémem, který komplikuje přenositelnost cizích zkušeností, může být různý výkon různých lázní, od kterého se odvíjí i různá optimální doba působení ultrazvuku.  

Připojit reakci
      

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


vyslouzil (17558) - xxx.xxx.65.50 (?), 14.12.2009 15:05
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mě by spíš zajímalo, jaké konkrétní fyzikální či chemické pochody ultrazvukové vlnění v pálence vyvolává. 
   Co se mne týče, jsem konzervativní.Snažím se jít cestou kvalitního ovoce, čistých nádob, pečlivé destilace, delšího odvětrání, čirého destilátu. Nevěřím, že přídavek aromat, sušených plodů či staření udělá ze špatné slivovice dobrou. I když vyloučit se to nedá.

Připojit reakci
         

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


tomast (566) - xxx.xxx.244.4 (?), 14.12.2009 15:25
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ultrazvuk vyvolá v kapalině kavitace,  důsledkem jsou zvýšené teploty a dost vysoké tlaky  (na fázovém rozhraní kapalina/plyn).

O chemických reakcích v pálence jsem zde již jednou dost podrobně vyjadřoval, mělo by to být v archivu.

Připojit reakci
         

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


host - xxx.xxx.24.183 (?), 26.1.2010 17:32
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Několik roků jsem jezdil do pálenice, kde měli ultrazvuk. Potom jsem zkusil pálenici bez ultrazvuku. Faktem je, že čerstvá pálenka je po staření ultrazvukem výrazně lepší a nepotřebuje tak dlouho odvětrávat. Po půl roce až po roce už jsou rozdíly malé, asi způsobené spíš uměním páleničáře než použitím stařičky. 

Připojit reakci
         

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


host - xxx.xxx.16.81 (?), 23.2.2010 15:57
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ultrazvuk "vyklepe" volné plynné látky z tekutiny, které by jinak samovolně stejně utekly při větrání kořalky, jen mnohem dřív, než přirozenou cestou. Jinak na chemické složení ani na chuťovou kvalitu ultrazvuk žádný vliv nemá. Z mé zkušenosti mohu potvrdit, že pálenka je stejně lepší, když ji necháme po ultrazvuku tak 2 měsíce vyvětrat. Jinak stačí 3 minuty ultrazvuku, po třech minutách se stejně s pálenkou už nic neděje. Všem mnoho zdaru a spousty výborného pitíčka přeji!

Připojit reakci
         

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


host - xxx.xxx.111.65 (?), 13.6.2010 18:58
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ten fyzikální jev se jmenuje kavitace.

Připojit reakci
            

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


host - xxx.xxx.65.135 (?), 14.3.2015 19:48
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aky vikon by mala mat ultrazuvuk a teplotu? 

Připojit reakci
      

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


Juro (337) - xxx.xxx.121.238 (?), 15.12.2009 15:12
Předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tomast pisal: "experimentovali s flaškou - na minutu ultrazvuk a degustace"

Viem si ich predstavit na konci takto narocneho experimentu.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3   
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2020
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů