Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku

Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


host - xxx.xxx.148.123 (?)
14.12.2009 12:13, počet návštěv: 35624
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Ahoj všicí, jsem naprostý začátečník a zajímalo by mě jaký májí zkušení bardi názor na staření pálenky??

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


tatnda (1059) - xxx.xxx.147.34 (?)
14.12.2009 12:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

něco na tom je, ale kdo nechce, tak stači flašky nastrkat na rok, dva,tři... podle šmaku a kolik vydží majitel... do sklepa.Ultrazvuk nenahradí vše, stejně musí alkohol odstát.

Připojit reakci
   

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


tomast (566) - xxx.xxx.244.4 (?)
14.12.2009 14:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud budete experimentovat (např. máte-li přístup k laboratorní ultrazvukové lázni), pak velmi opatrně s malým množstvím a nepřehnat to, méně může být více!

Mám kolegy, kteří před lety takhle experimentovali s flaškou - na minutu ultrazvuk a degustace... a pokračovali další minutu. Pokud se pamatuji, doporučená doba byla asi 3 minuty.

Jistým problémem, který komplikuje přenositelnost cizích zkušeností, může být různý výkon různých lázní, od kterého se odvíjí i různá optimální doba působení ultrazvuku.  

Připojit reakci
      

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


vyslouzil (16618) - xxx.xxx.65.50 (?)
14.12.2009 15:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mě by spíš zajímalo, jaké konkrétní fyzikální či chemické pochody ultrazvukové vlnění v pálence vyvolává. 
   Co se mne týče, jsem konzervativní.Snažím se jít cestou kvalitního ovoce, čistých nádob, pečlivé destilace, delšího odvětrání, čirého destilátu. Nevěřím, že přídavek aromat, sušených plodů či staření udělá ze špatné slivovice dobrou. I když vyloučit se to nedá.

Připojit reakci
         

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


tomast (566) - xxx.xxx.244.4 (?)
14.12.2009 15:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ultrazvuk vyvolá v kapalině kavitace,  důsledkem jsou zvýšené teploty a dost vysoké tlaky  (na fázovém rozhraní kapalina/plyn).

O chemických reakcích v pálence jsem zde již jednou dost podrobně vyjadřoval, mělo by to být v archivu.

Připojit reakci
         

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


host - xxx.xxx.24.183 (?)
26.1.2010 17:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Několik roků jsem jezdil do pálenice, kde měli ultrazvuk. Potom jsem zkusil pálenici bez ultrazvuku. Faktem je, že čerstvá pálenka je po staření ultrazvukem výrazně lepší a nepotřebuje tak dlouho odvětrávat. Po půl roce až po roce už jsou rozdíly malé, asi způsobené spíš uměním páleničáře než použitím stařičky. 

Připojit reakci
         

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


host - xxx.xxx.16.81 (?)
23.2.2010 15:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ultrazvuk "vyklepe" volné plynné látky z tekutiny, které by jinak samovolně stejně utekly při větrání kořalky, jen mnohem dřív, než přirozenou cestou. Jinak na chemické složení ani na chuťovou kvalitu ultrazvuk žádný vliv nemá. Z mé zkušenosti mohu potvrdit, že pálenka je stejně lepší, když ji necháme po ultrazvuku tak 2 měsíce vyvětrat. Jinak stačí 3 minuty ultrazvuku, po třech minutách se stejně s pálenkou už nic neděje. Všem mnoho zdaru a spousty výborného pitíčka přeji!

Připojit reakci
         

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


host - xxx.xxx.111.65 (?)
13.6.2010 18:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ten fyzikální jev se jmenuje kavitace.

Připojit reakci
            

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


host - xxx.xxx.65.135 (?)
14.3.2015 19:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aky vikon by mala mat ultrazuvuk a teplotu? 

Připojit reakci
      

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


Juro (343) - xxx.xxx.121.238 (?)
15.12.2009 15:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tomast pisal: "experimentovali s flaškou - na minutu ultrazvuk a degustace"

Viem si ich predstavit na konci takto narocneho experimentu.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Jablkovy kvas meranie cukru917.10.2018374
Destilační přístroj - sestrojení5617.10.2018122665
Hruškovice1816.10.201819589
Vady pálenky716.10.2018821
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?2916.10.201813877
Koupě automatické pálenice 6316.10.201810439
Jak legálně provozovat domácí pálenici?616.10.2018545
Hruškový kvas1716.10.20185219
Teplota a rýchlosť kvasenia1015.10.20181056
Biely povlak na slivkovom kvase 115.10.2018223
Kvašení jablečného moštu315.10.2018311
Deka se propadá, ale cukr ukazuje 7%714.10.20181000
Pálení z řepného cukru1513.10.20183751
Turbo kvasnice1313.10.20181096
Kolik cukru má být v kvasu při pálení3813.10.201863849
Ražná - ražovica1213.10.201834441
Škrábavost pálenky3312.10.201844751
Pálenka z dýně5612.10.201845467
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1011.10.2018885
Jablkovy kvas2611.10.20183341
Šípkovica ako ma to229.10.201832211
Nová pálenice - jaký kotel?528.10.201850667
Vápno do kvasu pred destiláciou - áno alebo nie?46.10.2018625
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek156.10.201811211
Ohřev kvasu olejem a teplota a bezpečnost - požár265.10.201820442
Průběh kvašení jablek 65.10.2018976
Kolko odobrat metylalkoholu553.10.201886956
Destilace - základní dotazy83.10.20181099
Cukornatosť slivky83.10.2018797
Kde sehnat malou pálenici1891.10.2018339645
Kvas Oskeruše711.10.201869376
Methanol51.10.2018907
Paleni slivovice doma727.9.20181633
Poraďte jaké kvasinky2424.9.201810997
Kvas z jablek3623.9.20188072
Destilačná kolona vs Dvojstupňová destilácia122.9.2018819
Domácí pálenice1622.9.20183315
Teoretický výnos1419.9.20182681
Můj první kvas2119.9.20183794
Kdy pálit hruškový kvas217.9.20181746
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Domácí klobásy16.10.2018
Domácí klobásy15.10.2018
Dehtování14.10.2018
Jak uchovat hotový kvas11.10.2018
Jak uchovat hotový kvas10.10.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů