Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku

Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


host - xxx.xxx.148.123 (?)
14.12.2009 12:13, počet návštěv: 33737
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Ahoj všicí, jsem naprostý začátečník a zajímalo by mě jaký májí zkušení bardi názor na staření pálenky??

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


tatnda (1058) - xxx.xxx.147.34 (?)
14.12.2009 12:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

něco na tom je, ale kdo nechce, tak stači flašky nastrkat na rok, dva,tři... podle šmaku a kolik vydží majitel... do sklepa.Ultrazvuk nenahradí vše, stejně musí alkohol odstát.

Připojit reakci
   

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


tomast (566) - xxx.xxx.244.4 (?)
14.12.2009 14:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud budete experimentovat (např. máte-li přístup k laboratorní ultrazvukové lázni), pak velmi opatrně s malým množstvím a nepřehnat to, méně může být více!

Mám kolegy, kteří před lety takhle experimentovali s flaškou - na minutu ultrazvuk a degustace... a pokračovali další minutu. Pokud se pamatuji, doporučená doba byla asi 3 minuty.

Jistým problémem, který komplikuje přenositelnost cizích zkušeností, může být různý výkon různých lázní, od kterého se odvíjí i různá optimální doba působení ultrazvuku.  

Připojit reakci
      

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


vyslouzil (16362) - xxx.xxx.65.50 (?)
14.12.2009 15:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mě by spíš zajímalo, jaké konkrétní fyzikální či chemické pochody ultrazvukové vlnění v pálence vyvolává. 
   Co se mne týče, jsem konzervativní.Snažím se jít cestou kvalitního ovoce, čistých nádob, pečlivé destilace, delšího odvětrání, čirého destilátu. Nevěřím, že přídavek aromat, sušených plodů či staření udělá ze špatné slivovice dobrou. I když vyloučit se to nedá.

Připojit reakci
         

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


tomast (566) - xxx.xxx.244.4 (?)
14.12.2009 15:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ultrazvuk vyvolá v kapalině kavitace,  důsledkem jsou zvýšené teploty a dost vysoké tlaky  (na fázovém rozhraní kapalina/plyn).

O chemických reakcích v pálence jsem zde již jednou dost podrobně vyjadřoval, mělo by to být v archivu.

Připojit reakci
         

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


host - xxx.xxx.24.183 (?)
26.1.2010 17:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Několik roků jsem jezdil do pálenice, kde měli ultrazvuk. Potom jsem zkusil pálenici bez ultrazvuku. Faktem je, že čerstvá pálenka je po staření ultrazvukem výrazně lepší a nepotřebuje tak dlouho odvětrávat. Po půl roce až po roce už jsou rozdíly malé, asi způsobené spíš uměním páleničáře než použitím stařičky. 

Připojit reakci
         

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


host - xxx.xxx.16.81 (?)
23.2.2010 15:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ultrazvuk "vyklepe" volné plynné látky z tekutiny, které by jinak samovolně stejně utekly při větrání kořalky, jen mnohem dřív, než přirozenou cestou. Jinak na chemické složení ani na chuťovou kvalitu ultrazvuk žádný vliv nemá. Z mé zkušenosti mohu potvrdit, že pálenka je stejně lepší, když ji necháme po ultrazvuku tak 2 měsíce vyvětrat. Jinak stačí 3 minuty ultrazvuku, po třech minutách se stejně s pálenkou už nic neděje. Všem mnoho zdaru a spousty výborného pitíčka přeji!

Připojit reakci
         

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


host - xxx.xxx.111.65 (?)
13.6.2010 18:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ten fyzikální jev se jmenuje kavitace.

Připojit reakci
            

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


host - xxx.xxx.65.135 (?)
14.3.2015 19:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aky vikon by mala mat ultrazuvuk a teplotu? 

Připojit reakci
      

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


Juro (343) - xxx.xxx.121.238 (?)
15.12.2009 15:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tomast pisal: "experimentovali s flaškou - na minutu ultrazvuk a degustace"

Viem si ich predstavit na konci takto narocneho experimentu.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Prekvasenie/zoctovanie kvasu220.8.201815
Refraktometr na měření kvasu120.8.201853
Koupě automatické pálenice 519.8.2018409
Založení kvasu vinné révy919.8.2018469
Domácí ořechovice10918.8.2018178863
Kotel na pálení destilátu117.8.2018174
Kvas z mirabelek1516.8.20186366
Kvas z jablek1516.8.20181250
Pálenka z mrkve2516.8.201825692
Hruškový kvas1415.8.20181277
Kde sehnat malou pálenici18615.8.2018324826
Kvasná ovocná sezóna 2018815.8.2018835
Pěstitelská pálenice v okolí Brna1514.8.20181605
Meruňkovice 2018 - vysoký výnos614.8.2018893
Meruňkový kvas314.8.2018515
Marhulový kvas nekvasí3013.8.201810201
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?248.8.20189057
Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?137.8.20181678
Dosladit medem37.8.2018391
destilační přístroj10297.8.20181341363
Je to Durancie? 26.8.2018507
Slazení ořechovky25.8.2018287
Dřinka - použití195.8.201825289
Destilační kolona 12.8.2018479
Prosím o rady - založení kvasu 1929.7.201819201
Plíseň na povrchu 223.7.2018909
Jablečný kvas2823.7.201841335
Becky na kvas1923.7.201821733
Jaký zavařovací hrnec na destilaci920.7.20182291
Špendlíky3120.7.201833729
Proč se přidává cukr do meruňkového maču?2416.7.201812351
Kvas z čerešní = ako na to1113.7.20182811
Izolace přestupní trubky310.7.2018518
Palenka z exotickeho ovoce56.7.201816544
Dřevo do destilátu353.7.201818857
Jak vyrobit kvas na vodku?2230.6.201839057
Malinovica626.6.2018914
Destilát z kukuřice2723.6.201871875
Marpelně kvas1422.6.20181832
Dubove barikové chipsy - výroba a spracovanie520.6.2018695
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Výroba domácího vína - dotaz16.8.2018
Výroba domácího vína - dotaz13.8.2018
Výroba vína13.8.2018
Výroba vína13.8.2018
Výroba domácího vína - dotaz12.8.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů