Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku

Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


host - xxx.xxx.148.123 (?)
14.12.2009 12:13, počet návštěv: 40112
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Ahoj všicí, jsem naprostý začátečník a zajímalo by mě jaký májí zkušení bardi názor na staření pálenky??

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


tatnda (1019) - xxx.xxx.147.34 (?)
14.12.2009 12:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

něco na tom je, ale kdo nechce, tak stači flašky nastrkat na rok, dva,tři... podle šmaku a kolik vydží majitel... do sklepa.Ultrazvuk nenahradí vše, stejně musí alkohol odstát.

Připojit reakci
   

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


tomast (566) - xxx.xxx.244.4 (?)
14.12.2009 14:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud budete experimentovat (např. máte-li přístup k laboratorní ultrazvukové lázni), pak velmi opatrně s malým množstvím a nepřehnat to, méně může být více!

Mám kolegy, kteří před lety takhle experimentovali s flaškou - na minutu ultrazvuk a degustace... a pokračovali další minutu. Pokud se pamatuji, doporučená doba byla asi 3 minuty.

Jistým problémem, který komplikuje přenositelnost cizích zkušeností, může být různý výkon různých lázní, od kterého se odvíjí i různá optimální doba působení ultrazvuku.  

Připojit reakci
      

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


vyslouzil (16998) - xxx.xxx.65.50 (?)
14.12.2009 15:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mě by spíš zajímalo, jaké konkrétní fyzikální či chemické pochody ultrazvukové vlnění v pálence vyvolává. 
   Co se mne týče, jsem konzervativní.Snažím se jít cestou kvalitního ovoce, čistých nádob, pečlivé destilace, delšího odvětrání, čirého destilátu. Nevěřím, že přídavek aromat, sušených plodů či staření udělá ze špatné slivovice dobrou. I když vyloučit se to nedá.

Připojit reakci
         

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


tomast (566) - xxx.xxx.244.4 (?)
14.12.2009 15:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ultrazvuk vyvolá v kapalině kavitace,  důsledkem jsou zvýšené teploty a dost vysoké tlaky  (na fázovém rozhraní kapalina/plyn).

O chemických reakcích v pálence jsem zde již jednou dost podrobně vyjadřoval, mělo by to být v archivu.

Připojit reakci
         

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


host - xxx.xxx.24.183 (?)
26.1.2010 17:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Několik roků jsem jezdil do pálenice, kde měli ultrazvuk. Potom jsem zkusil pálenici bez ultrazvuku. Faktem je, že čerstvá pálenka je po staření ultrazvukem výrazně lepší a nepotřebuje tak dlouho odvětrávat. Po půl roce až po roce už jsou rozdíly malé, asi způsobené spíš uměním páleničáře než použitím stařičky. 

Připojit reakci
         

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


host - xxx.xxx.16.81 (?)
23.2.2010 15:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ultrazvuk "vyklepe" volné plynné látky z tekutiny, které by jinak samovolně stejně utekly při větrání kořalky, jen mnohem dřív, než přirozenou cestou. Jinak na chemické složení ani na chuťovou kvalitu ultrazvuk žádný vliv nemá. Z mé zkušenosti mohu potvrdit, že pálenka je stejně lepší, když ji necháme po ultrazvuku tak 2 měsíce vyvětrat. Jinak stačí 3 minuty ultrazvuku, po třech minutách se stejně s pálenkou už nic neděje. Všem mnoho zdaru a spousty výborného pitíčka přeji!

Připojit reakci
         

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


host - xxx.xxx.111.65 (?)
13.6.2010 18:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ten fyzikální jev se jmenuje kavitace.

Připojit reakci
            

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


host - xxx.xxx.65.135 (?)
14.3.2015 19:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aky vikon by mala mat ultrazuvuk a teplotu? 

Připojit reakci
      

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


Juro (337) - xxx.xxx.121.238 (?)
15.12.2009 15:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tomast pisal: "experimentovali s flaškou - na minutu ultrazvuk a degustace"

Viem si ich predstavit na konci takto narocneho experimentu.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Stojanek na cedění kvasu 1721.3.20193688
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?5019.3.201926090
Modry povlak na Broskvovici719.3.2019477
Parciální fermentace518.3.2019748
Ochutnávka Radimov515.3.20191098
Ananasový kvas214.3.2019380
Kvas z mirabelek2011.3.201912102
Kvasenie a palenie manga710.3.2019778
Dřinka - použití229.3.201928996
Destilace - základní dotazy497.3.201913185
Test na metanol8025.2.201985410
3D pálení2323.2.20193368
Turbo kvasnice3423.2.20196143
Palenka z datli?623.2.20195321
Koupě automatické pálenice 11021.2.201933818
Jablkovy kvas meranie cukru6919.2.201914708
Posudzovanie ovocného kvasu717.2.20191358
Odpeckovač317.2.2019572
Ryngle vhodné k pálení1315.2.20191869
Kvas přes zimu1012.2.20192065
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek2411.2.201918621
Kvasná zátka1611.2.201911211
Pálenka z melasy207.2.20192504
Zápach v trnkovici po lihu67.2.2019916
Škrábavost pálenky464.2.201957407
Aroma slivovice352.2.20198715
Destilát z piva a vína121.2.201912786
Kolko odobrat metylalkoholu6631.1.2019102965
Ředění slivovice629.1.20195629
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1629.1.20198679
Cukr626.1.20191517
Umístění palírny3918.1.20195669
Chut po siře318.1.2019693
Jblkový kvas (druhák)918.1.20192364
Délka prokvašení kdoulového kvasu413.1.20191204
Využití zbytku po pálení jablečného moštu111.1.2019602
Destilovať v medi, alebo antikore2110.1.201918533
Automaticka palirna ovoce 28.1.20191150
Síření sudů25.1.2019606
Pálenka z dýně584.1.201951311
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Generátor kouře18.3.2019
Uzení masa studeným kouřem18.3.2019
Dehtování18.3.2019
Dehtování16.3.2019
Jake drevo15.3.2019
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2019
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů