Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chatky, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR.
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Pálení > Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku

Stránky: 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


host - xxx.xxx.148.123 (?)
14.12.2009 12:13, počet návštěv: 37523
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Ahoj všicí, jsem naprostý začátečník a zajímalo by mě jaký májí zkušení bardi názor na staření pálenky??

Připojit reakci   
recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
   

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


tatnda (1059) - xxx.xxx.147.34 (?)
14.12.2009 12:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

něco na tom je, ale kdo nechce, tak stači flašky nastrkat na rok, dva,tři... podle šmaku a kolik vydží majitel... do sklepa.Ultrazvuk nenahradí vše, stejně musí alkohol odstát.

Připojit reakci
   

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


tomast (566) - xxx.xxx.244.4 (?)
14.12.2009 14:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pokud budete experimentovat (např. máte-li přístup k laboratorní ultrazvukové lázni), pak velmi opatrně s malým množstvím a nepřehnat to, méně může být více!

Mám kolegy, kteří před lety takhle experimentovali s flaškou - na minutu ultrazvuk a degustace... a pokračovali další minutu. Pokud se pamatuji, doporučená doba byla asi 3 minuty.

Jistým problémem, který komplikuje přenositelnost cizích zkušeností, může být různý výkon různých lázní, od kterého se odvíjí i různá optimální doba působení ultrazvuku.  

Připojit reakci
      

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


vyslouzil (16826) - xxx.xxx.65.50 (?)
14.12.2009 15:05
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Mě by spíš zajímalo, jaké konkrétní fyzikální či chemické pochody ultrazvukové vlnění v pálence vyvolává. 
   Co se mne týče, jsem konzervativní.Snažím se jít cestou kvalitního ovoce, čistých nádob, pečlivé destilace, delšího odvětrání, čirého destilátu. Nevěřím, že přídavek aromat, sušených plodů či staření udělá ze špatné slivovice dobrou. I když vyloučit se to nedá.

Připojit reakci
         

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


tomast (566) - xxx.xxx.244.4 (?)
14.12.2009 15:25
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ultrazvuk vyvolá v kapalině kavitace,  důsledkem jsou zvýšené teploty a dost vysoké tlaky  (na fázovém rozhraní kapalina/plyn).

O chemických reakcích v pálence jsem zde již jednou dost podrobně vyjadřoval, mělo by to být v archivu.

Připojit reakci
         

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


host - xxx.xxx.24.183 (?)
26.1.2010 17:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Několik roků jsem jezdil do pálenice, kde měli ultrazvuk. Potom jsem zkusil pálenici bez ultrazvuku. Faktem je, že čerstvá pálenka je po staření ultrazvukem výrazně lepší a nepotřebuje tak dlouho odvětrávat. Po půl roce až po roce už jsou rozdíly malé, asi způsobené spíš uměním páleničáře než použitím stařičky. 

Připojit reakci
         

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


host - xxx.xxx.16.81 (?)
23.2.2010 15:57
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ultrazvuk "vyklepe" volné plynné látky z tekutiny, které by jinak samovolně stejně utekly při větrání kořalky, jen mnohem dřív, než přirozenou cestou. Jinak na chemické složení ani na chuťovou kvalitu ultrazvuk žádný vliv nemá. Z mé zkušenosti mohu potvrdit, že pálenka je stejně lepší, když ji necháme po ultrazvuku tak 2 měsíce vyvětrat. Jinak stačí 3 minuty ultrazvuku, po třech minutách se stejně s pálenkou už nic neděje. Všem mnoho zdaru a spousty výborného pitíčka přeji!

Připojit reakci
         

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


host - xxx.xxx.111.65 (?)
13.6.2010 18:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ten fyzikální jev se jmenuje kavitace.

Připojit reakci
            

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


host - xxx.xxx.65.135 (?)
14.3.2015 19:48
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Aky vikon by mala mat ultrazuvuk a teplotu? 

Připojit reakci
      

Zestaření pálenky pomocí ultrazvuku


Juro (343) - xxx.xxx.121.238 (?)
15.12.2009 15:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tomast pisal: "experimentovali s flaškou - na minutu ultrazvuk a degustace"

Viem si ich predstavit na konci takto narocneho experimentu.

Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky) >> | 1, 2, 3 | Zobrazit celou diskuzi   
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Koupě automatické pálenice 10317.12.201823743
Stojanek na cedění kvasu 917.12.2018730
Aroma slivovice2716.12.20183311
Uchování opakování kvašení turbokvasnic2116.12.20181776
Zápach pálenky816.12.2018744
Jblkový kvas (druhák)516.12.2018614
Jak vyrobit mandlovou "slivovici"?1915.12.20182434
Domácí pálení - danový přestupek nebo už trestný čin?2014.12.201842304
Třešně, přeslazený kvas, doba kvašení, kdy pálit?1414.12.20182889
Švestkový kvas - bílá plíseň 713.12.20181014
Slivovice vs. calvados22511.12.2018331527
Ukončení destilace + ředění110.12.2018489
Mišpule610.12.20187207
Kvas ze švestek "na pokračování"419.12.20188614
Turbo kvasnice328.12.20183852
Ananasovice, pomerančovice164.12.201811860
Domácí pálenice174.12.20185260
Jednokotlová destilácia s deflegmátorom52.12.20181218
Jak legálně provozovat domácí pálenici?71.12.20182579
Kolko odobrat metylalkoholu6230.11.201893424
Jablkovy kvas meranie cukru6127.11.20188794
Refraktometr na měření kvasu2227.11.20186577
Zakalená slivovice17027.11.2018208942
Vínovice226.11.2018452
Kvas z cca 20kg broskví2825.11.201810637
Teoretický výnos2323.11.20184996
Jablkovy kvas5723.11.20189681
Pálenka z moštu4221.11.201813231
Destilace na polské koloně, zápach výstupu, teploty?4021.11.201819532
Jaký zavařovací hrnec na destilaci1220.11.20185652
Uchovanie kvasu, resp skorší termín pálenia1419.11.20182882
Paleni slivovice doma1117.11.20184710
Hruškovice2817.11.201824128
Cukr nebo med?414.11.2018948
Kvašení ušlechtilými kvasinkami nebo nadivoko6914.11.201856860
Škrábavost pálenky4014.11.201850116
Trnkovica (trnka obecna)3710.11.201822526
Pliseň na švestkách 210.11.2018791
Stárnutí slivovice - zajímavý poznatek167.11.201814495
Destilace - základní dotazy415.11.20188288
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Další diskuze na téma Pálení najdete na serveru Kulináři.cz.
Kulinářské fórum - recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Uzení masa11.12.2018
Uzení masa11.12.2018
Uzení masa10.12.2018
Uzení masa8.12.2018
Dehtování8.12.2018
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2018
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů