Zapomenutý kvas ze švestek



host - 96.35 (?) 
28.5.2017 7:19, zobrazeno: 10232x

Dobrý den,
tak jsme naložili asi 60 kg švestek. Nějak jsme pozapomněli odvézt ho včas do palírny a ta zatím ukončila provoz. Na podzim byl kvas vykvašený, byl uskladnění v chladnu bez přístupu vzduchu. Na povrchu není žádný kříst ani „koláč“ (jestli to píši dobře). Dá se kvas nějak uskladnit, aby byl ještě vhodný pro vypálení letos na podzim? Dík.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
Alkohol esence - vše pro domácí výrobu lihovin, piva i vína včetně kvasnic, aromat, filtrací, soudků.
   
host - 233.16 (?), 28.5.2017 7:38

zdravím!

Určitě ho nechte uskladněný tak jak byl, v chladu a bez přístupu vzduchu a bude na vypálení na podzim. Třeba budete mít letošní švestky a můžete ho k nim přidat. 

zdraví Honza z Vsočiny

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 96.35 (?), 28.5.2017 13:35

Děkuji pane Honzo, přes léto můžeme bohužel zajistit tak kolem 20 st. míň to nejde.  Může být? Marcela

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 146.250 (?), 28.5.2017 13:58

Velmi hodně záleží jak moc byly švestky cukernaté, lépe řečeno kolik obsahuje kvas lihu a taky jak moc je a bude hermeticky uzavřen.
Ale teplota 20°C je pro delší uskladnění dost vysoká a riziková. Nicméně povést se to může, ale pravděpodobnost úspěchu netuším.
*
(Já osobně, bych při takové teplotě kvas zalihoval, třeba i dokapy nebo úkapy nebo ještě lépe doplnil, docukřil cukerným sirupem aby dokvasil na co nejvyšší obsah lihu. Teda v případě, že byly použity k založení kvasu méně cukernaté švestky. U durancií, Toptastů apod., by to bylo samozřejmě zbytečné. Ale chápu, že takový postup je pro většinu lidí těžko proveditelný nebo neakceptovatelný. Hlavně proto, že není známa lihovitost kvasu a tudiž se neví jak docukrovat...)

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 146.250 (?), 28.5.2017 14:41

Ještě mně napadlo, aby to mé psaní nebylo tak negavistické:
To, že kvas není napaden žádným křísem a nemá na povrchu žádnou deku svědčí o tom, že byl doteď velmi dobře uskladněn a veden a zvyšuje to jeho šanci na uchování.

Rafael.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Tondaa - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (87) - 208.171 (?), 28.5.2017 14:49

Tak mě napadá - proč čekat až na podzimní termín? Skoro všechny pálenice jedou už v prázdniny, tzv. letní ovoce nesnese dlouhého skladování,  přihlásíte a vypálíte... a do trnek máte prázdnou nejen bečku

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 174.1 (?), 1.6.2017 21:56

Ostaňte bez obáv, kvas zo sliviek je veľmi stabilný a je veľmi pravdepodobné že sa mu do jesene nič nestane. Ba čo viac, odležaním získava na kvalite, destilát bude jemnejší a aromatickejší (aj keď je to môj veľmi subjektívny pohľad). Takto som napríklad chtiac-nechtiac držal mirabelky z polovice augusta až do konca marca nasledujúceho roku, a výsledok bol dosť prekvapivý. Vyskúšané to je aj s hruškami, jablkami a slivkami. Dôležité je, aby bol sud hermeticky uzavretý a teplota nepresiahla spomínaných 20°C, totiž octové kvasenie nastáva až nad 25°C a za prístupu vzduchu. Pre pocit kľudu by som zmeral liehovitosť vínomerom a zostatkový cukor, orientačne by to malo mať 12-14% alkoholu. Pokiaľ je alkoholu menej ako 8-9% a zostatkového cukru 4-5% tak treba dosypať cukor a rozbehnúť kvasenie - málo alkoholovité kvasy trpia pri dlhšom skladovaní rôznymi neduhmi a nemyslím tým len octovatenie. Čo je pre vás horšia správa je, že 60l je na samostatné pálenie málo a v pálenici vám to zmiešajú s iným záhradkárom, pričom je takmer pravidlom že "ten druhý" bude mať horší kvas ako vy. Preto by som odporúčal s pálením počkať do vykvasenia jesennej úrody.

Jozef

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
siemens - (43) - 46.90 (?), 2.6.2017 0:31

jozef, ako moze po chemickej stranke odlezany kvas naberat na kvalite???

Suhlasim ze pokial je hermeticky uzavrety tak by sa skody pachane kvasinkami mohli oddialovat ale netusim ako pocas leta do jesene uskladnit pod napr. 20 °C.

 Na druhej strane, Nepoznam taku nadobu predavanu na SK ktora by sa dala dokonale hermeticky uzavriet.Urcite to nie su modre alebo zelene sudky ci uz s obrucou alebo bez.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 2.6.2017 13:47

, kvas zo sliviek je veľmi stabilný a je veľmi pravdepodobné že sa mu do jesene nič nestane. Ba čo viac, odležaním získava na kvalite, destilát bude jemnejší a aromatickejší

Ano, švestkový kvas je relativně stabilní. Na kvalitě může získat jen tím, že do něj přejde víc příchutě a vůně z macerovaných pecekl. Kdo to má rád, tomu může odložené pálení přijít výhodné. Já myslím, že to za to nestojí.

Vyskúšané to je aj s hruškami, jablkami a slivkami

S jablky bych to nedělal (nic se tím nezíská) s hruškama už vůbec ne (nestabilní kvas) 

totiž octové kvasenie nastáva až nad 25°C a za prístupu vzduchu.

Omyl. K naoctění kvasu běžně dochází i v zimních měsících, kdy se teploty uvedené ani zdaleka nepřiblíží

horšia správa je, že 60l je na samostatné pálenie málo a v pálenici vám to zmiešajú s iným záhradkárom

V naší nejbližší palírně vám vypálí od 50 litrů. Jinak by kvasy z rybízu, malin či jahod pálit ani nešlo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 236.138 (?), 2.6.2017 14:21

Těsnost sudu je opravdu velmi důležitá, protože za oxidaci jsou zodpovědné bakterie rodu ACETOBACER.Oxidují ethanol na kys. octovou (umí to i dál na CO2 a vodu), ale jejich působení v kvasech se neomezuje jen na zmíněnou oxidaci lihu, ale rozšiřuje se i na jiné složky. Např. sorbit (nezkvasitelný cukr) oxidují na sorbózu, glukosu na kys. glukonovou atd. Protože potřebují k oxidaci vzduch, udržují se na povrchu. V kvasu napadených těmito bakteriemi se získávají jen podřadné destiláty s relativně vysokým obsahem esterů a kyselin. Běžně fungují již od zmíněné teploty 25 °C, při teplotách pod 20 °C je jejich činnost omezena. slosar-petr@seznam.cz

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika